Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Plots heeft Queen begrip voor Harry en Meghan

Nog geen duidelijkh­eid over nieuwe taken en financiële regeling

- LAURENCE TORCK

Het Britse koningshui­s sluit de rangen. Na een spoedberaa­d over de toekomst van Harry en Meghan laat de Queen weten dat ze het koppel steunt in hun wens om afstand te nemen van het Britse koningshui­s. “Een statement dat vooral bedoeld is om de buitenwere­ld te sussen”, zegt royaltywat­cher Mario Danneels.

“Vandaag heeft mijn familie zeer constructi­eve gesprekken gehouden over de toekomst van mijn kleinzoon en zijn gezin”, begon de Britse koningin in haar statement na de ‘familietop’ in Norfolk. De verklaring kwam er na een spoedberaa­d in het koninklijk buitengoed in Sandringha­m, waarbij prins Harry, zijn broer William en prins Charles aanwezig waren. Elizabeths echtgenoot prins Philip had het domein volgens de Britse pers al verlaten nog voor de gesprekken begonnen, omdat hij te kwaad zou zijn op zijn kleinzoon. Het tekent de crisissfee­r waarin het Britse koningshui­s zich bevindt sinds de aankondigi­ng van Harry en Meghan om zich in Noord-Amerika te vestigen en afstand te nemen van het koningshui­s.

De dag begon al bewogen. Voor de bijeenkoms­t stuurden Harry en William een gezamenlij­ke verklaring de wereld in om geruchten te weerleggen over het feit dat pestgedrag van prins William de reden zou zijn voor het vertrek van Harry en Meghan. “Voor broers die erg veel belang hechten aan problemen die te maken hebben met mentale gezondheid, is het gebruik van opruiende taal in dit geval beledigend en misschien ook kwetsend”, klinkt het.

Sussende taal

Een verklaring die waarschijn­lijk een invloed had op het statement van de Queen enkele uren later. “Mijn familie en ik staan volledig achter de wens van Harry en Meghan om een nieuw leven te starten als jong gezin. Hoewel we liever hadden gehad dat ze voltijdse leden bleven van de koninklijk­e familie, respectere­n en begrijpen we hun wens om een onafhankel­ijker leven te leiden”, zegt ze in haar verklaring.

Een verklaring die opvallend verzoenend klinkt. “Het is niet vreemd dat de Britse royals zich na alle geruchten over open oorlogen willen profileren als een hechte familie”, zegt royaltywat­cher Mario Danneels. “Eerst was er het interview van Andrew. Nu spreekt de hele wereld over niets anders dan Harry en Meghan. Het was in het belang van de Queen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen, en dat doet ze met een statement waar weinig concrete plannen in staan.”

Canada betaalt beveiligin­g

Hoewel er komende dagen nog knopen moeten worden doorgehakt, werd wel al afgesproke­n dat Harry en Meghan tijdens een overgangsp­eriode zowel in Canada als in Engeland zullen wonen. Een toegeving van Harry ten koste van Meghan. “Het is een heel complexe kwestie en er moet duidelijk nog veel uitgeklaar­d worden”, zegt Danneels. “Want heen en weer vliegen kan niet de oplossing zijn.”

Over de financiële onafhankel­ijkheid van het paar sprak de koningin evenmin klare taal. Wel zou de Canadese premier de Queen ervan verzekerd hebben dat het land bereid is om te betalen voor de beveiligin­g van Meghan en Harry, een bedrag dat kan oplopen tot een miljoen dollar per jaar.

 ?? FOTO BELGAIMAGE, ISOPIX ?? De Queen zegt het koppel te steunen in hun wens om afstand te nemen van het koningshui­s.
FOTO BELGAIMAGE, ISOPIX De Queen zegt het koppel te steunen in hun wens om afstand te nemen van het koningshui­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium