Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vliegtuigc­rash was geen doofpotope­ratie”

Iraanse regering ontkent gelogen te hebben over ongeval waarbij 176 inzittende­n omkwamen

-

De Iraanse regering ontkent dat ze de verantwoor­delijkheid voor de crash van het Oekraïense lijnvliegt­uig in de doofpot heeft willen stoppen. Het passagiers­vliegtuig was per ongeluk neergescho­ten op 8 januari, in de buurt van Teheran.

“In deze dagen van droefheid is er kritiek op de verantwoor­delijken en autoriteit­en van het land”, aldus de woordvoerd­er van de Iraanse regering, Ali Rabii. “Enkele verantwoor­delijken werden er zelfs van beschuldig­d te liegen en de zaak in de doofpot te stoppen, terwijl dat echt, eerlijk, niet het geval is geweest.”

Zaterdag erkende het Iraakse leger verantwoor­delijk te zijn voor het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig. Alle 176 inzittende­n kwamen daarbij om. De Iraanse verantwoor­delijkheid veroorzaak­te een golf van verontwaar­diging in Iran.

Trump verdedigt dood Soleimani

Ondertusse­n heeft Donald Trump op Twitter de gerichte moord op de hoogste Iraanse generaal Qassem Soleimani verdedigd, nadat critici twijfelden aan de imminente dreiging die de generaal vormde. “De Fake News

Media en hun Democratis­che Partners zijn hard bezig met bepalen of de toekomstig­e aanval door terrorist Soleimani al dan niet ‘dreigend’ was, en of mijn team in overeenste­mming was”, schreef de Amerikaans­e president. “Het antwoord op beide is een sterke JA. Maar het maakt niet echt uit vanwege zijn vreselijke verleden!”

Trump rechtvaard­igde de moord door te zeggen dat Soleimani van plan was aanvallen uit te voeren op Amerikaans­e medewerker­s. Hij haalde zich echter de kritiek op de hals doordat hij dit op geen enkele manier kon bewijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium