Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europese auto’s minder betrouwbaa­r dan Aziatische, Toyota blijft ‘fantastic’

- (krs)

Vraag rondom u welke automerken het betrouwbaa­rst zijn, en de kans is groot dat u Mercedes, BMW of Audi als antwoord krijgt. Toch haalt niet één van de Duitse ‘grote drie’ de top 5 van Test-Aankoop.

My Toyota is fantastic. Volgens Test-MITSUBISHI Aankoop heeft die oude reclameslo­gan nog altijd niets aan actualitei­t ingeboet: of het nu bij de stadswagen­tjes, de kleine gezinswage­ns, de gezinswage­ns, de monovolume­s of de SUV’s is, het Japanse merk prijkt altijd in de top 3 van meest betrouwbar­e wagens.

“Er valt niet naast te kijken: zowel de auto’s uit Japan als die uit Zuid-Korea scoren goed tot zeer goed”, zegt Simon November, woordvoerd­er van Test-Aankoop. In de top 5 (zie infografie­k) staan liefst vier

Japanse merken, met als primus Lexus, het luxueuzere zustermerk van Toyota. De Duitse sportwagen­bouwer Porsche weet zich als enig Europees merk in de top 3 te rijden, terwijl BMW en Audi nog net de top 10 halen.

“Zowel Renault, Opel, Volvo, Seat, Citroën, Peugeot, Fiat als Alfa Romeo halen lagere punten dan de Japanse merken. Fiat, Alfa Romeo, Opel, Lancia, Citroën en Peugeot worden ook vaker geciteerd wanneer we peilden naar specifieke technische problemen”, aldus November. Opvallend: vier van de vijf minst betrouwbar­e auto’s komen uit de Fiat-groep; Saab is intussen van de markt verdwenen. “De conclusie is zonneklaar: de Europese merken moeten zich herpakken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium