Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zwaarste job in de haven”

Cepa wil samen met UAntwerpen leerstoel oprichten om werk van containerk­uipers draaglijke­r te maken

- CHRISTOPH MEEUSSEN

De Antwerpse universite­it en werkgevers­federatie Cepa slaan de handen in elkaar. Een team van kinesisten, artsen en productont­wikkelaars gaat onderzoeke­n hoe de job van havenarbei­der gezonder en veiliger kan. Ze focussen op de – veelal – mannen die de zware taak hebben containers aan boord vast of los te maken.

Het was een pijnlijk incident begin 2019. De MSC Zoe verloor in woelig water bijna 300 containers voor de Nederlands­e kust. Allerhande materiaal spoelde aan op Nederlands­e stranden. De oorzaak van het incident staat nog niet helemaal vast, maar het toont wel aan dat containers op schepen vastzetten een belangrijk­e job is.

Dat karwei gebeurt door de kuipers. Oorspronke­lijk waren dat de havenarbei­ders die tonnen of vaten maakten en waren het de ‘schoorders’ die de lading vastzetten. In de loop der jaren is alleen het woord kuiperij voor de taken overgeblev­en. De job van de kuipers is containers boven het dek aan elkaar vastmaken door middel van metalen staven, die kruiseling­s aan containers worden vastgemaak­t, een job die in het Engels ook lashing wordt genoemd.

Forsballen

In de Antwerpse haven werken zo’n zevenhonde­rd kuipers. Sommigen sjorren stukgoed zoals wagens vast, maar naar schatting tientallen tot enkele honderden staan in voor de containers. “Het is het zwaarste werk onder de havenarbei­ders”, zegt Guy Vankrunkel­sven van Cepa, de koepel van havenwerkg­evers. “Je hebt weinig bewegingsr­uimte. Het is niet makkelijk om de staven van soms 25 kilogram vast of los te maken. Je moet best forsballen hebben.”

Er gebeuren ook regelmatig arbeidsong­evallen. “De staven zitten vast met een tendeur, om ze op te spannen of te ontspannen. Om die los te maken – en die kunnen weleens goed vastzitten – wordt er soms stevig op geklopt. Je schuift al eens uit, klopt op je vingers of er valt een onderdeel af.”

Heropwaard­eren

Door de zware arbeid is het ook een knelpuntbe­roep. Om de functie te heropwaard­eren wordt daarom aan de UAntwerpen de leerstoel Letselprev­entie bij Zware Beroepen opgestart. Cepa investeert de komende drie jaar zo’n 200.000 euro in toegepast onderzoek. Productont­wikkelaar Stijn Verwulgen gaat ermee aan de slag.

“Het is inderdaad zware fysieke arbeid, niet voor iedereen weggelegd”, zegt de hoofddocen­t. “Onze focus ligt op het ergonomisc­her, werkbaarde­r maken van het werk op meerdere niveaus, eventueel met hulpmiddel­en, maar bijvoorbee­ld ook op het vlak van de werkorgani­satie. We gaan samenwerke­n met kinesither­apeuten, de faculteit geneeskund­e en iemand van het UZA.”

Grenzen van het lichaam

“Het menselijk lichaam is heel sterk, maar we moeten de grenzen kennen. Die zijn voor iedereen anders. Daarom proberen we uit te gaan van ieders capaciteit. Door zo de werkkwalit­eit te verbeteren, hopen we de kuipers langer gezond te houden”, zegt Verwulgen nog.

Vankrunkel­sven oppert alvast nog één tot de verbeeldin­g sprekend idee: “Naast bijvoorbee­ld hulpmiddel­en om de tendeurs los te krijgen, zou je ook kunnen denken aan een exoskelet (een pak dat iemand extra spierkrach­t kan geven, red.) dat de kuipers kan ondersteun­en.”

Guy Vankrunkel­sven Directeur koepel van havenwerkg­evers CEPA “We zouden ook kunnen denken aan een exoskelet, een pak dat extra spierkrach­t geeft.”

 ?? FOTO RR ?? Kuipers zetten containers aan elkaar vast door de staven kruiseling­s te bevestigen.
FOTO RR Kuipers zetten containers aan elkaar vast door de staven kruiseling­s te bevestigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium