Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Valverde sneuvelt door wissel van generatie

Barcelona stelt onbekende Quique Sétien aan als nieuwe trainer

- LUDO VANDEWALLE

FC Barcelona heeft zijn trainer Ernesto Valverde ontslagen. Opvolger is Quique Setién, een 61-jarige Spanjaard zonder internatio­naal palmares. Een tussenpaus met het oog op de komst van een échte nieuwe trainer komend seizoen. Ronald Koeman is favoriet, maar ook onze bondscoach Roberto Martinez wordt genoemd.

Barcelona staat met Real Madrid op kop in de Primera Division, maar toch moet Valverde gaan. Op het einde van het vorige seizoen stond hij al zwaar onder druk. Barcelona liet een 3-0-voorsprong in de halve finales van de Champions League tegen Liverpool uit handen glippen, de bekerfinal­e werd verloren van Valencia. De nieuwe crisis kwam er na het belabberde toernooi om de Spaanse Supercup. Het verloor tegen Atlético Madrid in de halve finales - in Saoedi-Arabië - en bij het bestuur stak de vrees de kop op dat de blaugrana in de beslissend­e duels weer zou tekortschi­eten. Vandaar het ontslag en de vervanging door Quique Sétien, die vrij was. Ook Pochettino (ex-Tottenham) en Allegri (exJuventus) waren kandidaat, maar het is duidelijk dat het Barçabestu­ur voor een tussenpaus koos. Setién trainde in het verleden alleen nog maar Santander, Logrones, Lugo, Las Palmas en Real Betis. Hij was enkele maanden bondscoach van Equatoriaa­l Guinea. Nederlands bondscoach Ronald Koeman liet weten dat hij pas na het EK beschikbaa­r is. Roberto Martinez werd net als na het voorbije seizoen weer hier en daar genoemd, maar ook hij wacht het EK af. Maar onze bondscoach is niet eerste keuze. Dat is Koeman.

Setién krijgt nu bij Barcelona te maken met moeilijk op te lossen problemen, met zelfs een politieke achtergron­d. Valverde sneuvelde daarop. Wij lijsten drie hete hangijzers op.

Messi verkiest Suarez boven Griezmann

Luis Suarez - bijna 33 - heeft een niet zo’n best seizoen achter de rug. Het bestuur dacht er goed aan te doen hem stilletjes aan te vervangen door Antoine Griezmann (28), die bij Atlético en de nationale ploeg van Frankrijk potten brak. Maar dat was zonder Lionel Messi gerekend. De Argentijns­e leeftijdsg­enoot van Suarez is beste vriendjes met de Uruguayaan. Ze carpoolen dagelijks samen naar de training, hun vrouwen kunnen het uitstekend met elkaar vinden en ze vieren geregeld samen feestjes thuis. No way dat een fitte Suarez niet op zijn favoriete plaats diep in de spits staat zolang Messi er is.

Dat betekent dat Griezmann, net zoals Neymar indertijd, naar de linkerflan­k wordt verbannen, waar zijn rendement veel lager ligt. Toen Griezmann vertelde dat hij het vreemd vond dat Messi zo weinig met hem praatte, kwam het Argentijns­e wonderkind voor het eerst in vier jaar naar de mixed

zone in Camp Nou, waar de spelers met de pers praten. Hij ontkende dat hij Griezmann ook figuurlijk links laat liggen. Ondertusse­n blijft hij beste vriendjes met Suarez, die nu geblesseer­d is.

Busquets wijkt niet voor De Jong

Frenkie de Jong (22) - voor 75 miljoen euro weggehaald bij Ajax - kreeg al veel lof, maar ook daar zit Valverde met een probleem. De Jong is het best op de positie van verdedigen­de middenveld­er. Maar laat daar nu net Sergio Busquets (31) staan. Hij is samen met Piqué en Messi de enige overlevend­e van de grote jaren onder Pep Guardiola (2008-2012), toen Barcelona het beste elftal ter wereld had. Net als bij Suarez Griezmann staat Valverde daar in een spagaat. Dus schuift hij De Jong door naar een hogere positie op links, waardoor de Nederlande­r ook waarde verliest. En de ploeg minder sterk maakt dan ze zou kunnen zijn. Kan je het bestuur iets verwijten? Het was hét moment om De Jong aan te werven. Anders was hij naar PSG of Man City getrokken en kon Barça hem de komende jaren niet meer binnenhale­n. Ook niet als Busquets dan helemaal versleten zou zijn. Valverde kon dit probleem niet oplossen. Setién wel?

Piqué blijft in de weg lopen

Matthijs de Ligt (20) liet Barcelona staan voor Juventus omdat hij de problemen zag aankomen. De Ligt zou de strijd moeten aangaan met clubmonume­nt Gerard Piqué (32). Zo zou hij in dezelfde situatie terechtkom­en als De Jong bij Barcelona. Geschuif en misschien zelfs op de bank, want de tweede centrale verdediger, Clément Lenglet, deed het ook al vorig seizoen uitstekend. Zelfs wereldkamp­ioen Samuel Umtiti, de man van het enige doelpunt in de halve finales van het WK tegen België, komt amper aan spelen toe. Ook hier zal Setién worden geconfront­eerd met een wissel van de wacht. Dat Busquets en Piqué Catalanen zijn, maakte het er voor de Bask Valverde niet makkelijke­r op. Piqué spreekt zich dan nog eens luidop uit voor de onafhankel­ijkheid van Catalonië en kan ook daarom bij de achterban niet stuk. Setién zal het niet makkelijke­r krijgen. Tenzij hij alle prijzen met Barcelona wint, zal er volgend seizoen een nieuwe coach zijn.

Setién krijgt bij Barcelona te maken met moeilijk op te lossen problemen, met zelfs een politieke achtergron­d. Tenzij hij alle prijzen wint, zal er volgend seizoen een nieuwe coach zijn.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium