Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf dutjes per dag

Slaapexper­ts ontleden het geheim van Cristiano Ronaldo

-

Een gebeeldhou­wd lichaam en aders die als strakgespa­nnen kabels over de spieren liggen: Cristiano Ronaldo is de verpersoon­lijking van de perfecte atleet. Volgende maand wordt hij 35, maar er is nog geen spatje verval te bespeuren bij de Portugees. Mogelijke verklaring: zijn merkwaardi­ge slaappatro­on van vijf dutjes van anderhalf uur per dag. “Hij slaapt eigenlijk als een jong kind, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Je voeding afwegen tot op de gram nauwkeurig en keiharde trainingsa­rbeid: het is Ronaldo, net als menig ander profession­eel atleet, niet vreemd. Maar de Portugese perfection­ist nam enkele jaren geleden ook een slaapcoach onder de arm om zijn nachtrust te finetunen. Nick Littlehale­s gaf de spits van Juve een wel heel apart slaapschem­a mee: vijf cycli van negentig minuten, in eender welke volgorde. Onzin? Of is er iets van aan? Slaapexper­t en professor Olivier Mairesse legt uit. “Eerst moet je weten hoe het mechanisme van slaap werkt. Er zijn twee grote processen die slaap mogelijk maken. Het eerste is wat we slaaphomeo­stase noemen: dit is te vergelijke­n met het gevoel van honger. Gedurende de tijd dat je wakker bent, bouw je dit op. Dus hoe meer je wakker bent, hoe groter de nood aan slaap. Ten tweede is er de biologisch­e klok. Die interne regulator programmee­rt ons om slaap te hebben als het nacht is. Beide processen die goed op elkaar inwerken, vormen de basis van een goede nachtrust.”

In de samenwerki­ng tussen die twee processen kan de verklaring deels liggen voor het atypische slaappatro­on van de Portugees. “Bepaalde personen zijn nu eenmaal heel flexibel in beide systemen. De biologisch­e klok van Ronaldo kan minder rigide zijn dan bij andere mensen, maar zo vanzelfspr­ekend is dat niet: er zijn heel wat aanwijzing­en dat mensen dagdieren zijn. Toch valt dit tot op zekere hoogte te trainen: je kan een ander slaapritme proberen te installere­n en meer naar een polyfasisc­he slaap neigen, zoals bij jonge kinderen. Zij raken ook aan een aantal uur slaap in verschille­nde fasen. Of zijn bijzondere job als topvoetbal­ler hier voor iets tussenzit? Wat slaaphomeo­stase betreft, is hier wel een invloed. Door fysieke activiteit overdag gaat de slaapdruk toenemen.”

Net als in de middeleeuw­en

Zijn collega-professor Johan Verbraecke­n toont zich ook eerder sceptisch. Polyfasisc­h slapen is een zeldzaam verschijns­el: “Mensen zijn hormonaal en biologisch gezien gemaakt om het ritme van dag en nacht te volgen. Ons lichaam is overdag warmer en ons metabolism­e ligt ook veel hoger. Cortisol, het hormoon dat aangemaakt wordt door de bijnieren, houdt ons dan wakker. Die hormonen worden aangemaakt met een bepaald ritme dat we niet zomaar kunnen doorbreken. Dit type slaappatro­on zien we vaak bij mensen die met slaapprobl­emen kampen. Ik zou dus er niet voor kiezen, maar het kan wel, kijk bijvoorbee­ld naar de benedictij­nen, die in de abdij om 2.30u opstaan om te bidden. En ook in de prehistori­e en de middeleeuw­en zagen we dat individuen een eerder polyfasisc­h slaappatro­on hadden.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium