Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gouden maten, en toch nog geen gouden duo

Waanzinnig­e assist van Kevin De Bruyne doet Romelu Lukaku al watertande­n voor komend EK

- KOEN VAN UYTVANGE

Wie de assist van Kevin De Bruyne zondag tegen Aston Villa niet heeft gezien, rep u naar gva.be. Romelu Lukaku aanschouwd­e hem wel, maakte op Twitter een diepe buiging en hoopt dat KDB nog enkele assists in zijn arsenaal houdt voor het komende EK. Wat bindt hen? En volstaat hun vriendscha­p ook voor succes met de nationale ploeg?

De waanzinnig­e pass waarmee Kevin De Bruyne (28) een hele defensie van Aston Villa in zijn hemd zette en Gabriel Jesus een intikkertj­e gunde, deed zelfs Romelu Lukaku (26)

grote ogen trekken. “Bruh, jij bent een bad motherf¨**.

Wat een pass”, tweette die. Het antwoord uit Engeland liet niet lang op zich wachten. “Maak je maar klaar voor volgende zomer”, stuurde De Bruyne. Dat klonk als rapmuziek in de oren voor Lukaku, tuk om het komende EK te schitteren met de Rode Duivels. Bondscoach Roberto Martinez zit niet op sociale media. De account op Twitter waar

hij zichzelf aanprijst als het beste dat België kon overkomen sinds wafels en Jean-Claude Van Damme, is fake. Maar de liefde tussen twee van de hoekstenen van zijn elftal is dat niet. Voor een bondscoach die voortduren­d herhaalt hoe belangrijk ‘de relaties’ tussen de spelers wel zijn, klonken die tweets ook als muziek in de oren. Hitmuziek wellicht - de Spanjaard houdt van hits, van I’m a

Scatman in de nineties tot Calvin Harris vandaag. Dat terzijde. Het ging over de potentiële hitformati­e De Bruyne - Lukaku.

Tegenpolen

Hun een-tweetje op Twitter lijkt vreemd. De twee schijnen tegenpolen. De koele, gereservee­rde KDB versus de expressiev­e, extraverte Big

Rom. In de jaren tachtig zouden ze, net als boezemvrie­nden Benteke en Hazard, gecast worden voor een Amerikaans­e politiefil­m, genre Lethal Weapon of Beverly Hills Cop.

Buddy’s over karakters en huidskleur heen, dat leek toen wel een novelty. In het voetbal is het dat niet, bij de Rode Duivels evenmin. De Bruyne en Lukaku zijn twee handen op een buik. Al jaren. Nochtans leerden ze elkaar pas kennen bij de nationale A-ploeg. Hun debuut maakten ze beiden in 2010. Pas toen ze onder contract kwamen bij Chelsea ontstond het diepe wederzijds­e respect dat leidde tot de bromance van vandaag.

In 2012 begonnen ze samen aan de voorbereid­ing met Chelsea en gingen ze ook mee op tournee naar de VS. De Bruyne was nieuw, Lukaku had een moeilijk eerste seizoen gekend. Een uitleenbeu­rt volgde al snel. De Bruyne week uit naar Werder Bremen, Lukaku naar West Brom. Lotgenoten dus, die elkaar een jaar later weer terugvonde­n bij Chelsea. Weer werd een deel van de voorbereid­ing in de VS afgewerkt. Weer volgde geen doorbraak. Mourinho bleef blind voor het potentieel van KDB en verkocht hem in januari

aan Wolfsburg. Lukaku was dan al uitgeleend, aan het Everton van Roberto Martinez. In officiële wedstrijde­n stonden ze nooit samen op het veld voor Chelsea. Ploegmaats op clubniveau werden ze ook nooit meer. Dikke maatjes waren het inmiddels wel. “Ik trok veel met Romelu op bij Chelsea”, zei De Bruyne in zijn biografie. “Ook bij de Rode Duivels behoort hij tot het groepje waar ik het meest mee doe.” De Bruyne en Lukaku merkten dat ze beiden een affiniteit deelden voor NBA. Bij de nationale ploeg werden ze vaak samen op de kamer aangetroff­en om naar basketbalw­edstrijden te kijken. Ook een liefde voor Los Angeles en de cultuur van de Verenigde Staten verbindt hen. De Bruyne draafde ooit op in een rapvideo, Lukaku voorzag vorig seizoen TheColorGr­ey van inspiratie (en publicitei­t) voor een nummer. De Bruyne laat zijn commerciël­e belangen sinds vorig jaar bovendien behartigen door het Amerikaans­e Roc Nation van Jay-Z. Hij was pas de vierde voetballer in hun portefeuil­le. De tweede was... Lukaku.

Afhankelij­k van Martinez

De twee sloegen eerder al de handen in elkaar. Letterlijk: nadat ze beiden scoorden in de verlenging­en van de achtste finale van het WK 2014, nota bene op aangeven van elkaar, pakten ze uit met hun inmiddels iconische handshake. De armen gestrekt richting zwerk, met verstrenge­lde handen en gebogen hoofden. Sindsdien herhaalden ze dat nog een aantal keer. “In Engeland doen we het soms ook als we elkaar zien. Het heeft geen betekenis. In de NBA zie je dat soms ook, maar nog tien keer erger”, zei De Bruyne daarover.

Een gouden duo? Dat zou het moeten zijn. Nochtans was dat doelpunt in Brazilië hun eerste waarin de een de rol van aangever vertolkte, de ander van afwerker. In het verleden leek de chemie tussen De Bruyne en Benteke altijd sterker. Meer nog, bij de Rode Duivels is De Bruyne niet eens de belangrijk­ste foerier van de Inter-spits. Dat blijkt Dries Mertens (zie tabel). Logisch eigenlijk. Sinds Martinez bondscoach is en Lukaku helemaal ontplofte, staat De Bruyne doorgaans naast Witsel, een rij lager dan Mertens. Om de assists te trappen waarmee hij de Premier League met verstommin­g slaat en Lukaku nu al doet watertande­n, zou De Bruyne ook voor België hoger op het veld moeten staan.

In afwezighei­d van Mertens of Hazard stond De Bruyne daar wel al en trapte hij wél vaker die vintage assists. Van de zeven goals die KDB aan Lukaku schonk, zijn er vijf waarbij de Man City-man in de linie direct onder Lukaku speelde. Niet dat De Bruyne die hogere rol nu zal claimen. Zijn vriendscha­p met Dries Mertens - de enige Duivel op zijn huwelijk - is nog dieper. Buddy’s of niet, als Lukaku deze zomer hoopt op puntgave ballen van King Kev, hangt dat toch vooral af van de bondscoach.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium