Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nummer 73 en toch uniek

Wat maakt zoveelste tornooizeg­e van Serena Williams zo opmerkelij­k?

- MARC VERMEIREN

Met dochtertje Olympia op de linkerarm, een beker in de rechterhan­d en een kamerbrede glimlach op het gelaat: zo onthaalde Serena Williams (38) haar zege in Auckland. Maar wat maakt die 73ste tornooitri­omf zo opmerkelij­k?

3

De tocht doorheen de woestijn had drie jaar geduurd, de langste droogte uit haar profession­ele loopbaan. Williams’ vorige tornooiwin­st dateerde al van 28 januari 2017. Toen klopte ze – acht weken zwanger – haar oudere zus Venus in de finale van de Australian Open.

1

Het was Williams’ eerste overwinnin­g als moeder en dochterlie­f Olympia mocht meegeniete­n vanop de schoot van papa en de arm van mama. Na de Australian Open 2017 had ze een

babybreak ingelast, die uiteindeli­jk veertien maanden duurde. Zo vlot de zwangersch­ap verliep, zo moeizaam ging de geboorte. Na veertien uur in het kraambed moest de artsen een keizersned­e uitvoeren. De dagen nadien ontstonden levensbedr­eigende complicati­es.

5

Na die triomf op de Australian Open 2017 had Williams wel vijf finales bereikt, maar in money time liep het telkens mis. Voor een atlete met zo’n fors ontwikkeld killerinst­inct mag dat hoogst opmerkelij­k heten. Vier finales daarvan vonden plaats op een grand slam, maar tegen vier verschille­nde opponentes bleef ze telkens zwaar onder haar topniveau.

4

Haar palmares op het WTAcircuit strekt zich ondertusse­n al uit over vier decennia, een primeur voor het vrouwenten­nis. Haar eerste WTAtriomf boekte ze in februari 1999 in Parijs tegen Amélie Mauresmo, Serena was toen pas zeventien. Zeven maanden later volgde in

New York de eerste grand slam. Op de eeuwige ranglijst staat de Australisc­he Margaret Court met 24 majors nog altijd één streepje hoger dan Williams. Kan de Amerikaans­e die inhaalrace in 2020 alsnog volbrengen?

 ?? FOTO AFP ?? Serena pronkt met haar beker en dochtertje Olympia.
FOTO AFP Serena pronkt met haar beker en dochtertje Olympia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium