Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maand na start: reizigers omarmen nieuwe tramlijn 1

Maand na de heropening premetrost­ation Opera en de nieuwe enaangepas­te tramlijnen zijn reacties overwegend positief

- PATRICK VAN DE PERRE

Iets meer dan een maand geleden heropende het gerenoveer­de premetrost­ation Opera en werd tramlijn 1 over de Leien in gebruik genomen. Ook het aangepaste traject voor tramlijn 24, dat nu het Havenhuis in plaats van de Melkmarkt als eindpunt heeft, werd ingereden. De meeste reizigers zijn tevreden met de nieuwighed­en van De Lijn. “Alleen had tramlijn 8 nooit ingekort mogen worden. Dat is een spijtige zaak.”

Cijfers over het aantal reizigers van de tramlijnen 1 en 24 heeft De Lijn nog niet en de evaluatie volgt later. “Toch lijkt het erop dat de veranderin­gen goed onthaald worden door de gebruikers. Ik heb al heel wat positieve berichten gehoord en laatst vertelde iemand me nog dat tramlijn 24 voor haar een enorme tijdswinst oplevert. De vrouw, die op het Eilandje werkt, is niet de enige die er zo over denkt”, zegt de Antwerpse schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).

Het succes van tramlijn 24 is voorlopig wisselend. Van Silsburg tot op de noordelijk­e Leien is de tram goed gevuld. De rest van het traject, tot aan het Havenhuis, geeft een ander beeld. Tijdens de spitsuren en in het weekend zit er veel volk op de tram. In rustige uren is het een stuk… rustiger.

Tilly en Martje stappen af aan het Kattendijk­dok-Oostkaai en zijn onderweg naar het dienstence­ntrum Cadiz in de buurt. “Wij wonen beiden op Linkeroeve­r en zijn nu met tram 3 en 24 in een half uur tijd in het dienstence­ntrum. Vroeger kostte het ons bijna een uur om ons te verplaatse­n. Het is meer dan een verbeterin­g”, zegt Martje.

Werkenden en studenten

Haar vriendin Tilly beaamt. “Maar het klopt wel dat er soms weinig volk op de tram zit richting Eilandje. Ik denk dat veel mensen de tramlijn nog moeten leren kennen. Het aantal reizigers is ook sterk afhankelij­k van het tijdstip. Wanneer mensen van of naar hun werk gaan of studenten naar school moeten, is het een stuk drukker op dit deel van het traject.”

Roland, die in Deurne woont, rekent voor zichzelf de winst van tramlijn 24 uit en stelt vast dat ook hij flink wat minuten wint. “Ik werk bij de AP Hogeschool op de

Noorderpla­ats. Vroeger moest ik een of twee bussen nemen om thuis te geraken en dat maakte de reistijd een stuk langer. Nu gaat het veel vlotter.”

Ook Roland vermoedt dat veel mensen nog niet vertrouwd zijn met het nieuwe traject van tramlijn 24. “Het klopt dat het aantal reizigers vanaf de Leien tot op het Eilandje flink wisselt. Maar is dat niet altijd zo op een nieuw traject?”

“Beter dan de oude bussen”

Op en rond het Operaplein is het drukker. De nieuwe verkeerssi­tuatie op het plein lijkt door de meeste mensen verteerd te zijn. Zolang de tunnels onder het Operaplein, gepland voor het voorjaar, niet open zijn, gelden er op de Italiëlei nog tijdelijke werfregeli­ngen. Dat zorgt er soms voor dat de trams vertraging­en oplopen en te lang aan een verkeersli­cht moeten wachten. Dat komt omdat er nog geen gebruik wordt gemaakt van detectielu­ssen. Die zullen er over een paar maanden voor zorgen dat het tramverkee­r vlotter en met voorrang over het Operaplein en de Franklin Rooseveltp­laats rijdt.

Daar staat Roger op het perron te wachten. “Ik ga nu naar het centrum, maar meestal gebruik ik tramlijn 1. De lijn verbindt het zuiden van de stad met de Luchtbal in het noorden. Dit is een flinke stap vooruit. Met deze tram doorkruis je de hele stad en het gaat snel. Toen we nog afhankelij­k waren van bussen op dit traject maakte ik er eigenlijk nooit gebruik van. Te onhandig en te traag”, zegt hij.

Wat Roger mist, en niet als enige, is de vroegere tramlijn 8. Die rijdt nu van Wommelgem tot aan premetrost­ation Astrid. “Tot een maand geleden ging deze tram naar het Zuid en ik merk dat veel mensen deze verbinding missen. Ook voor mij was het makkelijk, want ik moet vaak aan de Nationale Bank zijn. Het inkorten van die lijn is een minpunt en ik hoop dat De Lijn daar wat aan doet.”

“Even zoeken, maar wel mooi”

Ook Greet vindt de veranderin­gen op tramlijn 8 geen goede zaak. De vrouw zoekt in het nieuwe premetrost­ation Opera het juiste perron. “Ik reis meestal met de fiets en soms neem ik het openbaar vervoer. Deze keer is het tramlijn 9 want ik moet naar huis in Deurne.”

Greet is tevreden met de nieuwe situatie en vindt het premetrost­ation een verbeterin­g. “Dat je hier opnieuw de tram kunt nemen is al positief en bovendien is het een mooi en ruim station. Het is prettig om hier rond te lopen. En hoewel het in het begin even zoeken is, is het best overzichte­lijk.”

Dat vindt ook Ayaan. De jonge vrouw woont in het centrum van Antwerpen en is een frequente gebruiker van het station. “De bovengrond­se tramlijnen neem ik zelden, maar ik zie wel dat er meestal veel volk op zit. Logisch, de tramlijnen 1 en 24 verbinden belangrijk­e stadsdelen.”

In het premetrost­ation is het voor Ayaan soms nog even zoeken. “De situatie is nieuw en daarom is het niet voor iedereen meteen duidelijk. Omdat het veel licht en ruimte heeft, is het station een aangename plek. Wat ik wel spijtig vind is dat er vaak mensen rondhangen die niet op de tram wachten. Dat komt het veiligheid­sgevoel niet altijd ten goede. Maar verder kan ik alleen maar lovend zijn.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Roger is fan van tramlijn 1. “Wel spijtig dat lijn 8 is ingekort.”
Roger is fan van tramlijn 1. “Wel spijtig dat lijn 8 is ingekort.”
 ??  ?? Roland: “Het aantal reizigers wisselt, maar dat is logisch.”
Roland: “Het aantal reizigers wisselt, maar dat is logisch.”
 ??  ?? Ayaan: “De situatie is nieuw, dus soms nog wel eventjes zoeken.”
Ayaan: “De situatie is nieuw, dus soms nog wel eventjes zoeken.”
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Een maand nadat tramlijn 1 en de aangepaste tramlijn 24 begonnen te rijden zijn de reacties overwegend positief.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Een maand nadat tramlijn 1 en de aangepaste tramlijn 24 begonnen te rijden zijn de reacties overwegend positief.
 ??  ??
 ??  ?? Greet: “Dat je hier opnieuw de tram kunt nemen is al positief en bovendien is het een mooi en ruim station.”
Greet: “Dat je hier opnieuw de tram kunt nemen is al positief en bovendien is het een mooi en ruim station.”
 ??  ?? Tilly en Martje. “Wij wonen beiden op Linkeroeve­r en zijn nu met tram 3 en 24 in een half uur in het dienstence­ntrum Cadiz.”
Tilly en Martje. “Wij wonen beiden op Linkeroeve­r en zijn nu met tram 3 en 24 in een half uur in het dienstence­ntrum Cadiz.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium