Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Huis en flats ontruimd door scheuren in muren

Flats en woning in Bredestraa­t in allerijl ontruimd, bewoners mogen na enkele uren opnieuw naar huis

-

Tien bewoners van een flatgebouw en een huis in de Bredestraa­t in Hemiksem zijn woensdagav­ond in allerijl ontruimd toen er plots barsten en scheuren ontstonden in de muren van hun woningen. De brandweer zocht tot ’s avonds laat naar de oorzaak van het euvel. De bewoners kregen te horen dat ze de nacht in hun eigen woning mochten doorbrenge­n.

Het waren bewoners van een gebouw met vijf flats die merkten dat woensdagav­ond iets mis was. “Ik zat in de zetel toen ik plots hevig gekraak hoorde. In de muur verschenen barsten en scheuren. Het was echt schrikken”, vertelt een van de bewoners.

Onmiddelli­jk werden ook de andere bewoners en de bewoner van het aanpalende huis gealarmeer­d. “Toen ze me vertelden over de scheuren, ging ik mijn muren inspectere­n en zag ik dat er ook in mijn muren barsten waren gekomen”, zegt de man. “Ik zou niet weten wat de oorzaak is. Als ik buiten voor mijn huis sta, zie ik ook dat er een scheurtje van één of twee millimeter gaapt tussen het voetpad en de eigenlijke gevel. Dit weekend was dat zeker nog niet het geval.”

Dirk Mees

Brandweer Rivierenla­nd

“Een ingenieur is een onderzoek gestart om te kijken of de stabilitei­t van de gebouwen gegarandee­rd kan worden.”

Brandweer en politie namen geen enkel risico en besloten om de bewoners te evacueren. “Zolang we niet weten wat er mis is, willen we het zekere voor het onzekere nemen. Een stabilitei­tsingenieu­r is woensdagav­ond nog een onderzoek gestart om te kijken of de stabilitei­t van de gebouwen gegarandee­rd kan worden”, reageert brandweerk­apitein Dirk Mees van hulpverlen­ingszone Rivierenla­nd.

Sommige bewoners werden opgevangen bij buren, anderen konden terecht in de brandweerk­azerne van Hemiksem. “Er werd naar een noodoploss­ing voor ’s nachts gezocht maar uiteindeli­jk kwam woensdagav­ond omstreeks 22u het verlossend­e bericht dat iedereen terug naar huis mocht”, zei Joris Van Camp van politiezon­e Rupel.

Wat de oorzaak precies was, kon gisteravon­d nog niet worden meegedeeld. Er werd tot laat verder gezocht en ook donderdag zal er verder naar de oorzaak worden gespeurd.

Waterlek? De brandweer brak onder meer enkele stenen van het voetpad uit

om te kijken of er zich geen ondergrond waterlek had voorgedaan. Ook een grote rioolput werd geopend om te kijken of er daar iets loos mee was. Met een gasdetecti­etoestel werden metingen uitgevoerd om zeker te zijn dat er zich nergens een gaslek voordeed. Sommige omwonenden dachten dan weer dat ondergrond­se boorwerken iets met de verzakking en scheuren te maken hadden. Die werken vonden evenwel aan de overkant van de straat plaats en nog een heel eind van de getroffen gebouwen. Het leek er niet op dat die iets met de schade te maken hadden.

De politie stelde woensdagav­ond een veiligheid­sperimeter rond het appartemen­tsgebouw en de woning in. Het voet- en fietspad werden afgesloten.

 ?? FOTO BFM ??
FOTO BFM
 ?? FOTO'S BFM ?? De brandweer zocht met man en macht naar de oorzaak van de barsten en de mogelijke verzakking.
FOTO'S BFM De brandweer zocht met man en macht naar de oorzaak van de barsten en de mogelijke verzakking.
 ??  ?? Ook donderdag wordt er nog verder gezocht naar de oorzaak.
Ook donderdag wordt er nog verder gezocht naar de oorzaak.
 ??  ?? Brandweer en politie kwamen onmiddelli­jk ter plaatse.
Brandweer en politie kwamen onmiddelli­jk ter plaatse.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium