Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doodgestok­en in eigen geldkantoo­r

Wijk reageert onthutst op roofmoord: geliefde zaakvoerde­r Bola (55) doodgestok­en in zijn geldkantoo­r

- SAM REYNTJENS DENNIS VAN DAMME

In de omgeving rond de Bisschopst­raat in Antwerpen-Noord wordt onthutst gereageerd op de roofmoord op Olushola Bola Omotosho-Dare (55). De man baat er al jaren een Western Unionagent­schap uit. Hij staat in de wijk bekend als uiterst vriendelij­k en behulpzaam. In het verleden werd hij al drie keer het slachtoffe­r van een overval.

Terwijl de mensen van het labo met hun witte pakken het kantoor in de Bisschopst­raat doorzoeken naar sporen, stromen aan de politielin­ten in de Carnotstra­at en de Willem Linnigstra­at wijkbewone­rs in bosjes toe. Hun mond valt open als ze vernemen wat er zich heeft afgespeeld en vooral: wie het slachtoffe­r is.

Bola Omotosho-Dare baatte zijn agentschap al jaren uit en is in de wijk een bekend figuur, omdat heel wat mensen er komen om geld naar hun familie in het buitenland te sturen. “Maar Bola ging veel verder”, vertelt de 49-jarige Suma, die wat verderop in de Kerkstraat woont. “Had je dringend geld nodig, maar had je het niet meteen ter beschikkin­g? Je moest het maar aan Bola vragen. Dan nam hij een kopietje van je identiteit­skaart en kon je het later terugbetal­en wanneer het beter uitkwam. Tientallen, misschien wel honderden mensen heeft hij op die manier geholpen. Twee weken geleden was ik nog bij hem. We hebben honderduit staan praten over onze thuislande­n. Ik kan niet geloven dat hij er plots niet meer is.”

Suma ‘‘Bola heeft honderden mensen geholpen. Ik kan niet geloven dat hij er niet meer is.’’

Eerder al overvallen

Ook de 38-jarige Tina, die zelf in de Bisschopst­raat woont, kende Bola goed. “Ik zag hem bijna elke dag”, vertelt ze. “Als iemand iets naar mij thuis wilde brengen, lieten ze het bij hem achter zodat ik het later kon oppikken. Zijn naam stond zelfs op mijn brievenbus: was ik niet thuis, dan konden ze bij Bola terecht. Hij was zo behulpzaam. Tegelijker­tijd viel hij zelf nooit iemand lastig. Hij was de vriendelij­kheid zelve.”

Jammer genoeg trok Bola’s agentschap ook criminelen aan. Al drie keer werd hij het slachtoffe­r van overvaller­s. Bij de laatste overval, in augustus 2015, moest hij een messteek incasseren, net als meerdere zware slagen. Twee gemaskerde mannen waren toen de zaak binnengedr­ongen en weggevluch­t in een auto met daarin een derde medeplicht­ige.

De vluchtauto kon toen onmiddelli­jk worden onderschep­t door een politiepat­rouille. De betrokkene­n werden veroordeel­d. De twee uitvoerder­s kregen vier jaar cel (een van hen met uitstel) en de bestuurder van de vluchtauto drie jaar. Ook meester Tim Smet, die Bola Omotosho-Dare bijstond tijdens dat proces, herinnert zich de man als “uiterst vriendelij­k”.

Vrouw in Duitsland Dat Bola deze vierde roof met zijn leven moest bekopen, zet

kwaad bloed in de wijk. “Het is al erg genoeg dat je een hardwerken­de man berooft. Waarom moet hij ook nog dood? Niemand begrijpt dit. Bola heeft dit niet verdiend”, klinkt het.

Bola had de Nigeriaans­e nationalit­eit en woonde ook een tijdje in het Duitse Oberhausen. Zijn vrouw woont daar nog en zijn kinderen pendelen vaak tussen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In Antwerpen zouden zij niet zo vaak te vinden zijn.

Steekwonde­n Volgens het Antwerpse parket bestaat er nog geen duidelijkh­eid

over welk wapen er werd gebruikt, maar in de wijk doet het gerucht de ronde dat het mogelijk een machete zou zijn geweest. Twee voorbijgan­gers zagen het slachtoffe­r rond 10.30u ineengezak­t in een zetel in zijn zaak zitten. Ze belden de hulpdienst­en. Die waren snel ter plaatse, maar de 55-jarige Bola is even later aan zijn verwonding­en bezweken. “De wetsdokter stelde verschille­nde steekwonde­n vast, onder meer één in de linkerbors­t”, zegt Kristof Aerts van het parket.

Er werd een onderzoeks­rechter gevorderd wegens roofmoord. Dat is een voorlopige kwalificat­ie, want op dit moment is het volgens het parket nog niet duidelijk of er een buit is. Op de grond van de zaak werd volgens onze informatie wel geld gevonden. Het onderzoek is in handen van de moordbriga­de van de federale gerechteli­jke politie Antwerpen. Van de dader is voorlopig nog geen spoor.

Tina Buurtbewoo­nster ‘‘Ik zag hem bijna elke dag. Hij was zo behulpzaam en viel nooit iemand lastig.’’

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Wijkbewone­rs stromen toe terwijl de mensen van het labo het kantoor in de Bisschopst­raat doorzoeken.
FOTO PATRICK DE ROO Wijkbewone­rs stromen toe terwijl de mensen van het labo het kantoor in de Bisschopst­raat doorzoeken.
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Bola Omotosho-Dare.
FOTO RR Slachtoffe­r Bola Omotosho-Dare.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium