Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Behandelin­g kostte ouders maar 50 in plaats van 182.000 euro

Laatste immuunther­apie voor patiëntje Mathis, die peperdure behandelin­g nodig had

- BERT PROVOOST

De 19 maanden oude Peuter Mathis Geens uit Booischot (Heistop-den-Berg) krijgt momenteel de laatste immuunther­apie toegediend. Voor zijn ouders is het een emotioneel moment, want ze hebben het voorbije jaar hard gestreden om zijn peperdure behandelin­g betaald te krijgen. Dat gebeurde met succes: oorspronke­lijk moest 182.000 euro worden neergeteld, maar ze hebben 10 euro per behandelin­g, vijf in totaal, moeten neertellen. “Het geld dat we konden inzamelen, gaat naar goede doelen.”

Het was in de dagen na de Piaverontw­aardiging dat de entourage van het gezin Geens een inzameling organiseer­de om ook de behandelin­g van Mathis te kunnen betalen. Het kankerpati­ëntje had een uitgezaaid neuroblast­oom in de bijnier en door een specifieke immuunther­apie was de kans op herval veel kleiner.

Aan de levensredd­ende therapie met het geneesmidd­el antiGD2 hing spijtig genoeg een prijskaart­je van 182.000 euro. De dokters gingen er mee van start in september, op een moment waarop nog niet helemaal duidelijk was hoe het gezin de therapie zou kunnen betalen. “De behandelin­g is goed verlopen”, zegt moeder Annick nu. “Mathis is aan zijn vijfde en laatste baxter toe. Die blijft er telkens tien dagen zitten, in een dinosaurus­rugzakje dat hij draagt. Zondag mag zijn baxter weg en moet hij daarna alleen nog een vitamine A-kuur krijgen, maar daar heeft hij buiten wat jeuk weinig last van.”

Het moment in maart

Van de immuunther­apie zelf heeft Mathis wel meestal veel last gehad. “We wisten op voorhand niet goed wat te verwachten omdat er nog maar weinig mensen zijn die er ervaring mee hebben. Maar blijkbaar voelt zo’n therapie als een zware griep, waarbij de zenuwen en spieren veel pijn doen bij de minste aanraking. Dat was niet altijd makkelijk voor hem. Zondag is hij ervan af. We hebben echt afgeteld.”

“Nu kijken we uit naar het volgende belangrijk­e moment eind maart, wanneer er onderzoeke­n volgen om na te gaan of alles nu echt helemaal weg is gebleven”, zegt Annick. “Het voelt alleszins beter als je naar zo’n onderzoek kunt gaan met de wetenschap dat al het medisch mogelijke is gedaan om Mathis te redden. Als we dat niet hadden kunnen doen om financiële redenen, zou dat ondraaglij­k zijn geweest.”

“Ze zeggen natuurlijk dat het er niets mee te maken heeft. Maar ik denk dat de kans bestaat dat zonder de media-aandacht voor Mathis en de acht andere kinderen met dezelfde ziekte in ons land er nu misschien nog altijd geen terugbetal­ing zou zijn. Dat was altijd onze grote wens: we wilden dat de behandelin­g voor alle kinderen terugbetaa­ld zou worden, zodat geen enkele ouder nog een benefiet moet doen omdat zijn kind een neuroblast­oom heeft. Want er zullen helaas altijd nieuwe kinderen die ziekte blijven krijgen.”

Geld naar andere goede doelen De ouders waren vorig jaar nog

Annick Moeder van Mathis “Zonder de mediaaanda­cht voor Mathis en de acht andere kinderen met dezelfde ziekte in ons land bestond de kans dat er nu nog altijd geen terugbetal­ing was.”

heel onzeker over hoe het kostenplaa­tje afgehandel­d zou worden, maar sinds groen licht gegeven is voor een terugbetal­ing door de ziekteverz­ekering, is een last van hun schouders gevallen. “We hebben nu 10 euro per behandelin­g uit eigen zak moeten betalen. Dat maakt dus in totaal 50 euro. Dat is een heel verschil met die 182.000 euro die we eerst nodig dachten te hebben. Het ingezameld­e geld via de sms-actie en andere initiatiev­en, zo’n 100.000 euro die beheerd wordt door het Belgisch Kinderkank­er Steunfonds, wordt gedoneerd aan andere goede doelen”, zegt Annick.

“We hopen nu dat Mathis een gewoon, normaal kind kan worden dat onbezorgd kan ravotten en spelen. Dat hij naar de crèche en later naar school kan gaan. En dat we ons niet langer druk moeten maken wanneer hij een verkoudhei­d krijgt. Want dat betekende in ons geval dat hij onmiddelli­jk opgenomen moest worden in het ziekenhuis, omdat zijn witte bloedcelle­n niet sterk genoeg waren om de ziekte zelf te verslaan.”

Zelf zijn de ouders ook toe aan een normaler leven. “De behandelin­g was zwaar. Mathis besefte er gelukkig niet al te veel van, hij is nog klein. Als alles goed blijft gaan, zal hij dit snel vergeten zijn. Als ouders kijken we nu anders naar de wereld. We zijn relaxter en genieten meer van kleine dingen. Dat houden we nog over van wat ons overkomen is.”

 ??  ??
 ?? FOTO KH ?? Peuter Mathis met mama Annick in het ziekenhuis.
FOTO KH Peuter Mathis met mama Annick in het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium