Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zo graag kerstbomen verbranden

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Het is de tijd van de kerstboomv­erbranding­en en, jawel hoor, op Twitter is dat meteen goed voor een rondje bekvechten. Het thema raakt ruwweg dezelfde zenuw als Zwarte Piet, die andere aloude traditie die ineens anders moet. Zo wil iemand als Jean-Marie Dedecker, burgemeest­er van Middelkerk­e, er echt niet van weten: “Zolang er kerstbomen zijn, houden wij verbrandin­gen. Ik heb stilaan genoeg van het opgestoken groene vingertje: straks gaan ze nog zeggen wat mensen wel of niet meer mogen eten.”

In Middelkerk­e mogen dus nog kerstbomen verbrand worden. In Antwerpen mag het ook nog van het stadsbestu­ur. In veel gemeenten zijn ze ervan afgestapt, hier en daar wordt het nog georganise­erd, door de gemeente zelf of door een vereniging. De Vlaamse regering staat het nog toe omdat het maar één keer per jaar is, te vergelijke­n met vuurwerk. Houtverbra­nding is kwalijk voor milieu en klimaat. Het stoot fijn stof, dioxines en CO2 uit. Daarom zijn experts als de Gentse professor-ingenieur Michel De Paepe scherp gekant tegen houtkachel­s en open haarden. Hij noemt houtverbra­nding zelfs de grootste bron van fijn stof. “We moeten stoppen met de longen van onze planeet te verbrassen”, zei hij daarover.

Maar die ene keer per jaar dat er kerstbomen in de fik worden gestoken bij wijze van volksfeest zal op de grafieken over milieuverv­uiling geen merkbare opstoot te zien zijn. De keuze is meer symbolisch. Het maakt misschien amper verschil, maar waarom zou je het nog doen als je weet dat het schadelijk is? Of je doet het net nog wel, omdat het toch zo’n mooie traditie is en het niet veel kwaad kan.

Typisch in de argumenter­ing van Dedecker is de ergernis voor dat opgestoken vingertje en ‘wat gaan ze nog allemaal zeggen straks’? Het zijn ingewikkel­de tijden en hou het maar eens bij, wat allemaal mag en wat niet en waarom nu weer. Onderligge­nd zijn er altijd die twee kampen, degenen die het progressie­f en milieubewu­st bekijken en de anderen die meer behoudsgez­ind zijn. Twee Amerikaans­e politieke wetenschap­pers hebben die polarisati­e eens proberen te vertalen in persoonlij­kheidstype­s. Het eerste type zal met een Toyota Prius rijden, het tweede met een pick-up. Het eerste type prefereert hippe koffiesmak­en, het tweede donuts. De verschille­n zitten diep in elk geval, zo diep dat sommigen kerstbomen willen en zullen blijven verbranden, met een koppigheid een betere zaak waardig. Is de droefenis dan zo groot in gemeenten waar het niet meer gebeurt of waar, zoals in Kapellen, een bescheiden­er Wintervuur is gehouden?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium