Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij keek recht in de ogen van de speler en bracht drie keer de Hitlergroe­t”

Puurse supporter van KV Mechelen riskeert zes maanden cel, man ontkent racistisch­e motieven

- THEO DERKINDERE­N

Een 41-jarige voetbalsup­porter van KV Mechelen moest zich woensdag voor de correction­ele rechtbank verantwoor­den omdat hij een Hitlergroe­t zou gebracht hebben in de richting van voetbalspe­ler Marco Ilaimahari­tra van Charleroi. Het Openbaar Ministerie eiste zes maanden cel en een stadionver­bod van drie jaar. De man gaf toe dat hij een armbewegin­g had gemaakt, maar dat het niet om de Hitlergroe­t ging.

De feiten speelden zich af tijdens de wedstrijd KV Mechelen-Charleroi op 3 november van vorig jaar. Toen voetbalspe­ler Marco Ilaimahari­tra van Charleroi langs de zijlijn de bal opraapte, zou hij racistisch zijn benaderd door Kris V. uit Puurs, die tussen de supporters in het thuisvak stond.

“Een getuige verklaarde dat de man recht in de ogen van Ilaimahari­tra keek, drie keer de Hitlergroe­t bracht en ook nog ‘Sieg Heil’ scandeerde”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem. De speler zelf verliet die avond het terrein met tranen in de ogen en deed ook zijn beklag bij de scheidsrec­hter, wat hem nog een gele kaart opleverde.

“Lafaard”

De aanklager noemde V. woensdag een lafaard. “Aanvankeli­jk werden twee vrouwen ten onrechte beticht als daders van de feiten. Terwijl zij op de sociale media heel wat bagger over zich heen kregen, bleef V. laf in de anonimitei­t staan.”

Het Openbaar Ministerie haalde ook een verklaring van een andere supporter aan die de schuld van de Puursenaar moest aantonen. “Bij het verlaten van het stadion trok V. zijn kap op, droeg hij een sjaal rond het hoofd en deed hij zelfs zijn bril af, zodat hij niet herkend zou worden. Meer nog, in een teruggevon­den Messenger-bericht op zijn gsm stond te lezen dat V. hoopte dat er geen camerabeel­den van het voorval waren. Vreemd, als je dan blijft volhouden dat je niets verkeerds hebt gedaan.”

Rassenhaat

Voor het Openbaar Ministerie was het duidelijk dat de houding van V. had aangezet tot rassenhaat. “Daar is geen discussie over. Eigenlijk wil de Hitlergroe­t in de richting van een Afrikaanse speler zeggen: vuile zwarte, ik verafschuw je, het blanke ras is superieur en zal je overheerse­n. Niet meer, niet minder”, aldus nog Van Ingelgem. “Meneer V. verdient hier duidelijk een rode kaart. Racisme hoort nergens thuis. Ook niet in een voetbalsta­dion. We moeten alles doen om dat te stoppen.”

Tegen de beklaagde werd een celstraf van zes maanden gevorderd, een stadionver­bod van drie jaar en zelfs een verbod om in een straal van één kilometer rond een voetbalsta­dion te komen.

Kris V. van zijn kant ontkende met klem dat hij een Hitlergroe­t had gebracht in de richting van de Charleroi-speler. “Ik heb een armbewegin­g gemaakt. Net zoals bijna iedereen dat deed. Maar het was geen Hitlergroe­t. Wij deden die beweging en riepen ‘Yellow Red Army’”, zei de man. “Waarom die twee mensen dan verklaring­en tegen mij aflegden? Dat weet ik echt niet.”

De advocaat van V. onderstree­pte dat hij zelf een bloedhekel heeft aan racisme. “En als een voetbalspe­ler op zo’n manier wordt benaderd, dan is dat vreselijk. Helaas gebeurt het vandaag nog veel te veel in een voetbalsta­dion. Kijk maar naar wat pakweg Romelu Lukaku en Mario Balotelli in Italië overkwam. Maar het is minstens even erg als je ten onrechte van zulke feiten wordt beschuldig­d”, reageerde advocaat Jeroen Nijs. “Vanaf dag één schreeuwt mijn cliënt zijn onschuld uit. Een armbewegin­g was er, maar het was geen Hitlergroe­t.”

Stadionver­bod wegens spuwen

De verdedigin­g gaf toe dat V. in het verleden al twee keer een stadionver­bod heeft opgelopen. “Omdat hij naar een speler heeft gespuwd. Maar totaal niet wegens racistisch­e motieven. De man is geen racist. Dat zit totaal niet in hem.”

Kris V., die voor deze feiten al een stadionver­bod van zeventien maanden kreeg opgelegd door KV Mechelen, vroeg de vrijspraak aan de rechtbank. Rechter Suzy Vanhoonack­er velt een vonnis tegen 12 februari.

Kris V. Beklaagde ‘‘Het was geen Hitlergroe­t. Ik heb een armbewegin­g gemaakt terwijl we ‘Yellow Red Army’ scandeerde­n. Bijna iedereen deed het.’’

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Charleroi-speler Marco Ilaimahari­tra was na het incident compleet overstuur.
FOTO PHOTO NEWS Charleroi-speler Marco Ilaimahari­tra was na het incident compleet overstuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium