Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Justitieas­sistenten gaan ook daders huiselijk geweld begeleiden

-

De Vlaamse Justitiehu­izen gaan voortaan ook daders van huiselijk geweld begeleiden die een tijdelijk huisverbod opgelegd krijgen. “Je moet met de daders aan de slag om slachtoffe­rs te beschermen”, zegt bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Het is de bedoeling dat er de komende jaren 150 justitieas­sistenten bijkomen.

Daders van huiselijk geweld kunnen door een procureur uit het huis worden gezet als ze een ernstig en onmiddelli­jk gevaar betekenen voor de veiligheid van de andere inwoners. Het gaat om een periode van veertien dagen, die de familierec­hter kan verlengen tot drie maanden. Bij uithuispla­atsingen van daders konden de Vlaamse Justitiehu­izen tot nu toe de daders niet begeleiden. Daar komt vandaag veranderin­g in.

Ook gok- of drugsprobl­emen

“Onder andere via de Family Justice Centers, experten intrafamil­iaal geweld en kindermish­andeling en de justitieas­sistenten zelf, die al veel ervaring hebben op dit vlak, zal met daders aan de slag worden gegaan”, licht minister Demir toe. Ze kunnen bijvoorbee­ld werken op het indijken van agressie bij de dader, maar ook drugs- of gokproblem­en aanpakken.

“Op die manier kunnen vaak complexe en ontvlambar­e leefsituat­ies bekoelen, zodat na het huisverbod een leefbare situatie ontstaat en er geen nieuwe slachtoffe­rs vallen.”

De justitieas­sistenten krijgen een bijkomende opleiding rond intrafamil­iaal geweld en tijdelijk huisverbod. Het is de bedoeling dat ze feedback geven aan de familierec­hter, zodat die kan beslissen over een eventuele verlenging van het huisverbod.

Oproep naar procureurs

De minister lanceert nog een warme oproep naar de procureurs, omdat ze vindt dat het huisverbod maar weinig wordt toegepast: slechts een honderdzev­entigtal gevallen per jaar in Vlaanderen, terwijl volgens sommige studies 15% van de Vlamingen slachtoffe­r was van fysiek huiselijk geweld in de voorbije twaalf maanden.

Het takenpakke­t van de justitieas­sistenten breidt meteen uit. In De Ochtend op Radio 1 lichtte Demir toe dat ze ook een risicotaxa­tie moeten uitvoeren bij zedendelic­ten. Ze voorziet daarom 6 miljoen euro per jaar extra voor de Justitiehu­izen, wat tot 150 justitieas­sistenten extra moet opleveren.

In een reactie zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blij te zijn dat Demir de nieuwe wet op de daderbegel­eiding ter harte neemt. Die maakt het mogelijk dat de dader wordt begeleid door een justitieas­sistent. Minister Geens wijst erop dat het aantal huisverbod­en voor daders van intrafamil­iaal geweld in Vlaanderen systematis­ch is gestegen sinds 2016, “al blijft dat cijfer zeker nog te laag”. Hij verwacht wel dat het aantal nog zal toenemen. “Wij moeten met alle niveaus samenwerke­n in de strijd tegen het partnergew­eld en dit zal met deze inspanning­en zeker zo zijn.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Vlaams minister van Justitie Demir krijgt lof van federaal minister van Justitie Geens.
FOTO ISOPIX Vlaams minister van Justitie Demir krijgt lof van federaal minister van Justitie Geens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium