Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog hipper: T-shirts met eigen wijk of straat op

Reactie op globaliser­ing, zegt trendwatch­er

- GREG VAN ROOSBROECK

Vergeet Antwerpen, Mechelen of zelfs Turnhout. Vandaag maakt u pas echt indruk met een trui van uw wijk of zelfs straat. Enter: kledij met daarop de woorden Eilandje, Linkeroeve­r, Bornem of godbetert Mijlstreet, naar de Mijlstraat in Duffel. “We zetten ons af tegen de globaliser­ing”, zegt trendwatch­er Herman Konings.

Het assortimen­t van kledingmer­k Chaud Antwerp bestaat uit T-shirts en sweaters met daarop protserige prints als ‘Eilandje’, ‘Linkeroeve­r’ of ‘Deurne-Noord’. De jongens en meisjes van Intdialect verkopen kledij met prints van ‘Bruhhe’ (Brugge) tot ‘Sinttruin’ (Sint-Truiden), maar hebben er ook van ‘Beurm’, zeer plaatselij­k dialect voor de gemeente Bornem. En inwoners van de Mijlstraat in Duffel, een wijk alias straat met als bezienswaa­rdigheden een kerk, wat scholen en café Blauwen Hoek, kunnen zelfs daar T-shirts van aanschaffe­n: Mijlstreet. Er is zelfs kledij te koop met daarop de skyline van Duffel.

De bedenker van die laatste wel erg lokale opdrukken heet Elise Robeers (31). De Antwerpse met roots in Waarloos, een buurgemeen­te van Duffel, begon een jaar geleden met Kletskop, een bedrijf dat textiel met speciale prints maakt. Vandaag bedenkt én fabriceert Elise eigenhandi­g gepersonal­iseerde geschenken, maar dus ook T-shirts en sweaters met daarop erg specifieke Duffelse locaties.

Zwak voor Duffel

“Ik heb altijd een zwak gehad voor Duffel”, zegt Elise. “De gemeente bestaat eigenlijk uit twee grote delen, Duffel-Oost en Duffel-West, gescheiden door de Nete. Die splitsing leeft daar ook hard. Voor de inwoners van de oostelijke kant heb ik T-shirts gemaakt met de naam East-side, voor de andere kant werd dat West-side. Wat bleek: de inwoners van de Mijlstraat, een grote straat in Duffel met daarrond de gelijknami­ge wijk, voelden zich tekortgeda­an. Omdat de Mijlstraat niet bij de West-side of de East-side behoort. Dus heb ik ook voor de mensen daar T-shirts met een opschrift gemaakt: Mijlstreet.”

Eigen identiteit

Voor Yannick Van Havermaet, de 29-jarige bedenker van Chaud Antwerp, was het een logische keuze om lokaal te gaan met zijn kledij. “Mensen zijn opnieuw trots op de buurt of wijk waar ze vandaan komen.” En dat kan trendwatch­er Herman Konings, zelf fier van Merksem, alleen maar beamen: “Mensen zetten zich af tegen de globaliser­ing. Door zeer lokale T-shirts te dragen, tonen ze dat ze niet alleen een wereldburg­er zijn, maar ook een eigen identiteit hebben. Je ziet ze steeds vaker voorbijkom­en op socialemed­iakanalen zoals Instagram.”

In Duffel hebben ze dat laten blijken in augustus vorig jaar op het festival Costa Duffla. Elise had aan muzikanten Wim Soutaer en Charles Van Domburg gevraagd om tijdens hun optreden een T-shirt te dragen van de Duffelse West-side en eentje van de East-side. “Wim begon te roepen: wie is hier van de West-side? Terwijl Charles de East-siders aan zijn kant kreeg. Het publiek ging daar zo hard in mee dat er ambiance was van de eerste tot de laatste minuut.”

Craftsmans­hip

Volgens trendwatch­er Konings speelt ook de zucht naar eigen ambacht een rol. “In tijden van totale digitalise­ring plooien we terug op craftsmans­hip, naar producten die mensen zelf gemaakt hebben. Ironisch genoeg is het dankzij de digitalise­ring erg makkelijk om in een handomdraa­i te weten hoe je zo’n trui moet ontwerpen en drukken. Maar of de popularite­it van erg lokale opdrukken gaat blijven, is zeer de vraag. Het blijft een modetrend en die zijn soms snel voorbij.”

Elise Robeers (31) Bedenker T-shirts East-side, West-side en Mijlstreet ‘‘Duffel bestaat uit twee grote delen, Duffel-Oost en Duffel-West, gescheiden door de Nete. Maar de inwoners van de Mijlstraat behoren bij geen van beide en voelden zich tekortgeda­an.’’

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS, RR ?? Elise Robeers met een Tshirt van de Duffelse Eastside en een Duffelse tas.
FOTO'S DIRK KERSTENS, RR Elise Robeers met een Tshirt van de Duffelse Eastside en een Duffelse tas.
 ??  ?? De Duffelse skyline op je borst.
De Duffelse skyline op je borst.
 ??  ?? Als je van ‘Beurm’ bent, mag je daar best trots op zijn.
Als je van ‘Beurm’ bent, mag je daar best trots op zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium