Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrouwen die wekelijks seks hebben, komen later in menopauze

-

Er bestaat een verband tussen het aantal keren seks dat vrouwen hebben en het moment waarop de menopauze intreedt. Dat blijkt uit een nieuwe studie bij drieduizen­d vrouwen van onderzoeke­rs aan de University College of London.

De onderzoeke­rs volgden de vrouwen tien jaar om te zien of seks een invloed had op het moment waarop de menopauze intrad. Vrouwen die rapporteer­den dat ze nog wekelijks seks hadden, hadden 28% minder kans om vroeger in de menopauze te komen dan wie minder dan één keer per maand seks had. Bij wie minstens één keer per maand seks had, kwam 19% minder vroeg in de menopauze. Maar hoe moeten we dit onderzoek bekijken?

“De menopauze treedt gemiddeld in rond 51”, zegt professor Johan Verhaeghe. “De start is grotendeel­s erfelijk bepaald. Vrouwen worden geboren met honderddui­zenden follikels in de eierstokke­n, Vanaf de geboorte daalt dat aantal, en ook de snelheid van die afname is genetisch bepaald. De menopauze begint als er een kritische grens is bereikt van ‘bruikbare’ follikels.”

Meerdere studies tonen aan dat naast genetische aanleg ook omgevingsf­actoren een rol spelen. “Roken kan ervoor zorgen dat de menopauze tot een jaar vroeger begint”, zegt professor Hendrik Cammu (UZ Brussel). “Van overgewich­t weten we dat het de menopauze wat uitstelt, omdat vetweefsel oestrogeen produceert en daarmee de afname van de oestrogeen­productie tijdens de menopauze compenseer­t.”

Volgens de Britse onderzoeke­rs zijn er twee mogelijke verklaring­en voor het verschil. Ofwel stimuleert seks de aanmaak van oestrogeen, wat de menopauze zou uitstellen. Volgens onderzoeks­ter Megan Arnot zou het lichaam er dan voor kiezen om een nutteloos proces stop te zetten. “Als er toch geen nood is aan ovulatie om kinderen te maken, zou de vrouw mogelijk energie sparen door het systeem uit te schakelen.” Ofwel is er op de achtergron­d een biologisch proces aan de gang dat zowel invloed heeft op de menopauze als op de zin in seks.

De derde weg Cammu ziet een derde weg: “Het kan ook andersom. Wie geen zin

heeft in seks, zit misschien al in een aanloop naar de menopauze.” Ook Verhaeghe ziet dat zo: “De start van een menopauze is geen vast moment, er is een lange aanloopfas­e. Daarin heb je mogelijk al veel minder zin.”

Moeten veertigers nu massaal tussen de lakens duiken, in de hoop de menopauze enkele jaren af te houden? “Sowieso zal het verschil niet zo groot zijn”, zegt Verhaeghe. “Het oorzakelij­k verband, dat meer seks de menopauze uitstelt, wordt niet aangetoond.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium