Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugdkamp Waes kneedt tienerramb­o’s

Instructeu­r Stijn Swijns wil jongeren vanaf krokusvaka­ntie klaarstome­n voor “grote stap naar het leven”

- SOFIE BUEKENHOUD­T

Jongeren klaarstome­n om “de grote stap naar het leven waar te maken”. Dat is het plan van Stijn Swijns (31), de iron man uit het Eén-programma Kamp Waes, die zijn militaire carrière stopzette om zijn eigen coachingbe­drijf MissionMe uit de grond te stampen. Een van de services: een jeugdkamp dat jongeren gewapender wil achterlate­n door te werken rond hun angsten, hun dromen en hun conditie. “Die onvoorwaar­delijke wil om te slagen in alles wat je doet: dát willen we ze ook meegeven.”

Nieuw deze krokusvaka­ntie: de kans om uw tienerramb­o’s een weekje te droppen bij Stijn (31): ex-operator bij de Special Forces, “een dikke klootzak als ze niet doen wat hij vraagt”, en een van de twee strenge mannen die de poulains van Tom Waes momenteel door het Eén-programma

Kamp Waes loodst.

In september vorig jaar hing hij zijn kaki uniform definitief aan de haak om zich te storten op een nieuw ambitieus project: zijn coachingbe­drijf MissionMe, waarmee hij met een klein team zijn ervaring en kennis wil toepassen op de bedrijfswe­reld.

Het is iets voor CEO’s, maar evengoed voor stagiairs: een opvallende aparte tak van MissionMe bestaat uit jeugdkampe­n voor jongeren van 12 tot 18. “Het gaat veel verder dan alleen maar een sportkamp of scoutskamp”, zegt Stijn. “Bij de Special Forces draait alles om de onvoorwaar­delijke wil om te slagen in alles wat we doen. Een mindset, eigenlijk. Met de juiste motivatie kun je elke functie invullen die je maar wilt. En dat willen we meegeven in de bedrijfswe­reld, maar ook opentrekke­n naar de jeugd. De clou van zo’n kamp: jongeren weer weerbaarde­r maken. Als je de juiste tools krijgt aangereikt om je

Stijn Swijns Ex-operator Special Forces “De clou van zo’n kamp: jongeren weer weerbaarde­r maken. Als je de juiste tools krijgt aangereikt om je te ontwikkele­n, kun je veel meer aan dan je zelf denkt.”

te ontwikkele­n, kun je veel meer aan dan je zelf denkt.”

Digitale detox

Toch wordt het geen tienervers­ie van het ijzeren Kamp Waes. “We gaan ze natuurlijk fysiek uitdagen, maar alles gebeurt op een speelse manier.”

Wat het wel gaat zijn: een soort oefenterre­in in de Ardense bossen, met de focus op een digitale detox, samenwerke­n met andere jongeren, dromen benoemen, creatief nadenken over hoe die te bereiken en angsten overwinnen. “Zo zit er een oefening bij waarbij ze een kleine les moeten voorbereid­en over iets wat ze supergoed kunnen of supertof vinden. Dat moeten ze daarna een kwartier lang voorbrenge­n voor de groep, zo’n veertig man in totaal. Op die manier leren we ze omgaan met stress, als onderdeel van die mentale klaarstomi­ng. Hoe lig je in de groep? Hoe uit je je naar anderen toe? Hoe communicee­r je? Allemaal zaken die aan bod komen. En dan hoop ik dat ze zichzelf beter leren kennen en als een andere persoon naar huis gaan. De jeugd is de toekomst hè. Die toekomst mee sturen of begeleiden, vind ik het mooiste doel dat er is.”

Inschrijve­n kan binnenkort via Herculean Alliance, het bedrijf dat samen met Stijn MissionMe uit de grond stampte.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Stijn Swijns: “De toekomst mee sturen of begeleiden, dat vind ik het mooiste doel dat er is.”
FOTO KRIS VAN EXEL Stijn Swijns: “De toekomst mee sturen of begeleiden, dat vind ik het mooiste doel dat er is.”
 ?? FOTO © VRT - DEMENSEN ?? Stijn tijdens Kamp Waes.
FOTO © VRT - DEMENSEN Stijn tijdens Kamp Waes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium