Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Garage voor 1.500 auto’s en nieuw hotel vlak bij congrescen­trum

Masterplan Antwerp Expo nadert voltooiing: buurt Kiel krijgt ander zicht

- www.antwerpexp­o.be

Nog dit jaar wordt gestart met de bouw van een overdekte parkeergar­age tussen de Ring en de beursgebou­wen van Antwerp Expo in de Kielse Tentoonste­llingswijk. In een eerste fase biedt de garage plaats aan negenhonde­rd auto’s. Nadien wordt de capaciteit opgetrokke­n tot 1.500 voertuigen.

Easyfairs, het moederbedr­ijf dat onder meer eigenaar is van Antwerp Expo, is enkele jaren geleden begonnen met een grondige renovatie van de beursgebou­wen in Antwerpen. Het voormalige Bouwcentru­m in de Jan Van Rijswijckl­aan heeft een nieuwe gevel en de inkomhalle­n zijn gemodernis­eerd.

Ondertusse­n startte in de zomer van vorig jaar fase twee van het masterplan met de uitbreidin­g van hal 4 met tweeduizen­d vierkante meter. “Deze uitbreidin­g heeft een dubbele functie. Enerde kan ze dienen als een uitbreidin­g van hal 4 waardoor die achtduizen­d vierkante meter telt en tevens is het een moderne plek voor allerlei grote evenemente­n”, zegt Alain D’Haese, COO van Easyfairs.

“Wij hebben afgelopen twee jaar bijna 5 miljoen geïnvestee­rd voor de vernieuwin­g van Antwerp Expo. De reacties zijn positief. Deze vernieuwin­gen zijn een meerwaarde voor onze organisato­ren en de bezoekers. De renovatie en uitbreidin­g moeten er ook voor zorgen dat we nieuwe evenemente­n naar Antwerpen halen”, zegt Dirk Van Roy, CEO van Easyfairs.

Parking ook voor buurtbewon­ers

De derde en laatste fase van de renovatie moet de volgende drie jaar gebeuren. Die moet de exploitati­eruimte van Antwerp Expo op ruim twintigdui­zend vierkante meter brengen. De meeste hallen zullen vooral achteraan het bestaande gebouw gevestigd zijn.

Op korte termijn wordt gestart met de bouw van een parkeergaz­ijds rage tussen de Ring en Antwerp Expo. Daar is in een eerste fase plek voor negenhonde­rd auto’s. Later wordt dat aantal opgetrokke­n tot 1.500. “We zijn in de laatste fase van onderhande­lingen met een bedrijf dat parkeergar­ages bouwt en uitbaat. Ik verwacht dat we hierover binnenkort een akkoord hebben”, zegt Van Roy.

De parkeergar­age moet niet alleen plaats bieden aan bezoekers en standhoude­rs. “De garage kan op termijn bijvoorbee­ld dienstdoen als park and ride of deels als buurtparki­ng. Hiermee komen we in ieder geval tegemoet aan de vraag van de buurtbewon­ers om de parkeerdru­k in de omgeving te verlagen”, aldus nog Van Roy.

Overnachti­ngen

Verder wordt onderhande­ld met private partners over de bouw van een hotel op de site van Antwerp Expo. Dat zou volgens de huidige plannen ter hoogte van

Camille Huysmansla­an komen. “Steeds meer beursbezoe­kers willen overnachte­n in de buurt van een beurs of congres. Daarom is de bouw van een hotel in het complex zeker te verantwoor­den.”

Voor de bouw van dit hotel en de parkeergar­age moet het Ruimtelijk Uitvoering­splan (RUP) worden aangepast. Voor die taak heeft Easyfairs de stad Antwerpen nodig. “De plannen voor de verdere uitbreidin­g en moderniser­ing worden begeleid door onder meer onze stadsbouwm­eester. Het is in elk geval goed nieuws dat Easyfairs investeert in Antwerp Expo. Antwerpen heeft nood aan een ruim en modern gebouw waar grote beurzen en congressen kunnen plaatsvind­en”, zegt de Antwerpse schepen voor Mobiliteit en Toerisme Koen Kennis (N-VA).

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Dirk Van Roy (links) en Alain D’Haese van Easyfairs: “De uitbreidin­g en renovatie van Antwerp Expo moeten ervoor zorgen dat we nieuwe evenemente­n naar Antwerpen lokken.”
FOTO JORIS HERREGODS Dirk Van Roy (links) en Alain D’Haese van Easyfairs: “De uitbreidin­g en renovatie van Antwerp Expo moeten ervoor zorgen dat we nieuwe evenemente­n naar Antwerpen lokken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium