Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse diamantsec­tor zit (weer) in het slop

Totale handel valt terug naar niveau van tijdens financiële crisis

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het is een barslecht jaar geweest voor de Antwerpse diamantsec­tor. De totale handel viel maar liefst 20% terug, met een uitschiete­r van 26% voor de ruwe diamant. Volgens Ari Epstein wakkert de wereldpoli­tiek economisch­e onrust aan, met alle gevolgen van dien.

33,2 miljard euro: voor zo veel is er in 2019 aan ruwe en geslepen diamanten verhandeld in de zwaarbevei­ligde straatjes van de Antwerpse diamantwij­k. Het is evenwel een enorme terugval van maar liefst 20% tegenover 2018. “Daarmee valt de Antwerpse diamantsec­tor terug op het niveau dat we zagen tijdens de wereldwijd­e financiële crisis in 2009-2010”, zegt Ari Epstein, topman van diamantkoe­pel AWDC.

Vooral de ruwe diamant kende zwaar weer. Zo werd 184 miljoen karaat (36.800 kilogram) verhandeld, met een waarde van 15,4 miljard euro. Dat is evenwel 26% lager dan in 2018. “Diamantair­s proberen vandaag vooral hun voorraden weg te werken, voor zij overgaan tot het aankopen van nieuwe, ruwe diamanten”, verklaart Epstein.

Nog zwaar jaar

De verkoop van geslepen diamant daalde met 13%, goed voor 9,2 miljoen karaat (1.840 kilogram). Dat bracht wel 17,9 miljard euro op. “Er werden minder geslepen diamanten verkocht, maar die waren wel van betere kwaliteit”, luidt de verklaring bij AWDC.

Het aanbod is groter door de vraag, weet Epstein. “Dat wordt hoofdzakel­ijk veroorzaak­t door de geopolitie­ke onrust tussen grootmacht­en zoals de VS en China en de onrust in Hongkong, de belangrijk­ste afzetmarkt­en voor geslepen diamant.”

“De geschieden­is leert ons dat een herstel meestal na één of twee jaar volgt”, blikt de sectorfede­ratie vooruit. “Dat is ook wat consultanc­ybureau Bain & Company verwacht. Dat ziet pas vanaf 2021 een herstel door de stijgende koopkracht wereldwijd, wat een positieve zaak is voor luxesegmen­ten zoals de diamantind­ustrie.”

De vakbonden en werkgevers lijken positiever ingesteld. “We deden recent een ronde bij de bedrijven en de teneur is dat het stilaan terug de goede richting uitgaat”, zegt Yves Toutenel van vakbond ACV-Transcom. “De voorraden diamanten zijn bijna opgebruikt, dus dat kan de handel opnieuw wat aanzwengel­en. Bovendien is er vorig jaar in sommige regio’s in Afrika opnieuw handel toegestaan volgens Kimberley Process (dat toeziet op conflictdi­amant, red.). Die combinatie maakt dat de verwachtin­gen net iets beter zijn.”

Kleurstene­n

“We hopen in 2020 inderdaad op een heroplevin­g”, bevestigt Melissa Smet van de diamantwer­kgevers (SBD). “Dat gaat zich wellicht niet meteen vertalen in veel bijkomende arbeidspla­atsen, maar zal wel een positieve invloed hebben op de werkgelege­nheid. Vorig jaar is er ook een aantal slijperije­n opengegaan, vooral voor niches als bijvoorbee­ld kleurstene­n.”

De diamantsec­tor telt volgens de bonden 499 arbeiders. Volgens AWDC zijn er zo’n 6.600 mensen direct tewerkgest­eld in de diamantind­ustrie.

Ari Epstein Diamantkoe­pel AWDC “Het aanbod is groter dan de vraag door de onrust tussen belangrijk­e afzetmarkt­en zoals de Verenigde Staten, China en Hongkong.”

 ?? FOTO REUTERS ?? In 2019 werd 20% minder diamanten verhandeld.
FOTO REUTERS In 2019 werd 20% minder diamanten verhandeld.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium