Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra zakgeld door naar school te fietsen

50% meer wandelende en fietsende leerlingen door beloningss­ysteem Buck-e van Antwerps bedrijf

- SYLVIA MARIËN

Drieduizen­d lagerescho­olkinderen in Vlaanderen verdienen geld door te voet of met de fiets naar school te gaan. Na een geslaagde start in Bonheiden maakt het Antwerpse bedrijf Flow Pilots de digitale munt Buck-e inmiddels in vijf gemeenten mogelijk. Scholen die het systeem invoeren, zien tot 50% meer kinderen te voet of met de fiets komen.

“Veel gemeenten worstelen met druk autoverkee­r in schoolomge­vingen”, zegt Dewi Van De Vyver (39), CEO van Flow Pilots, een bedrijf dat op vraag van andere bedrijven en van gemeenten digitale producten ontwikkelt. “Begin 2018 hebben we daarom in samenwerki­ng met de gemeente Bonheiden een systeem ontworpen dat kinderen aanmoedigt om vaker te voet of met de fiets naar school te komen. Dat werd Buck-e.”

Spenderen op de kermis Intussen is Buck-e in nog vier andere gemeenten actief: Schelle,

Koksijde, Peer en zopas ook Izegem.

Ouders die hun kinderen registrere­n op de website, ontvangen een soort chip die ze aan de fietsspake­n of aan de boekentas kunnen bevestigen. Een draadloos systeem aan de schoolpoor­ten scant die zogenaamde RFID-tag. Zo verdienen de kinderen punten, die worden omgezet in digitale munten of Bucks. Ouders kunnen in hun dashboard zien hoeveel hun kinderen al hebben gespaard.

“In Izegem kunnen de kinderen hun verdiende Bucks spenderen op de kermis”, zegt Van De Vyver. “In andere gemeenten is dat bij lokale handelaars, via onze applicatie.”

Snel rijk zullen de kinderen er niet van worden, maar Van De Vyver spreekt toch van een mooie stimulans. “Meestal is het zo dat ze per rit met de fiets één punt krijgen.

Twee punten worden dan omgezet in één Buck ter waarde van 0,10 euro. Voor kinderen die van verder moeten komen, kan de stimulans iets groter worden gemaakt. En gemeenten kunnen er ook voor kiezen om kinderen die te voet komen te belonen. Of nog meer te belonen tijdens koude maanden of regendagen. We kunnen daar werken op maat.”

In de verschille­nde gemeenten en scholen doen intussen in totaal drieduizen­d kinderen mee. “Scholen die met Buck-e aan de slag gingen, zagen het aantal wandelende en fietsende leerlingen met gemiddeld 50% stijgen”, zegt Van De Vyver.

Leren sparen

Of dat allemaal eerlijk verloopt? “Lagerescho­olkinderen zijn nog heel eerlijk. En de sociale controle om ‘het spel’ eerlijk te houden, is meestal groot”, zegt Van De Vyver.

“We denken dat het succes vooral zit in het feit dat je kinderen niet zomaar beloont met een sticker, maar met centjes die ze zélf kunnen beheren”, legt Van De Vyver uit. “Ze groeien als Generation Z op in een omgeving waar dit soort technologi­sche toepassing­en alleen nog maar zullen toenemen. Ze leren iets te doen voor hun geld, kunnen het sparen en het uitgeven aan iets leuks. Tegelijk dragen ze bij aan een schoon milieu en aan een veilige schoolomge­ving.”

Er zitten nog meer gemeenten in de pijplijn, zegt Van De Vyver. Maar de kostprijs is niet niks. Gemiddeld betaalt een gemeente 6.000 euro per school, afhankelij­k van het aantal leerlingen. “Technologi­e heeft haar prijs, maar maakt dan ook deel uit van het budget voor veilige schoolomge­vingen. Ook de aanleg en het onderhoud van fietsof zebrapaden kost geld. Daarnaast kunnen gemeenten ook rekenen op subsidies voor dit soort initiatiev­en.”

Dewi Van De Vyver Flow Pilots “Het succes zit vooral in het feit dat kinderen centjes krijgen die ze zélf kunnen beheren.”

 ?? FOTO RR ?? Voorbij de schoolpoor­t worden kinderen automatisc­h herkend. Zo verzamelen ze hun punten.
FOTO RR Voorbij de schoolpoor­t worden kinderen automatisc­h herkend. Zo verzamelen ze hun punten.
 ?? FOTO RR ?? De kinderen kunnen hun punten omzetten in digitaal geld. In Izegem kunnen ze dat bijvoorbee­ld uitgeven op de kermis.
FOTO RR De kinderen kunnen hun punten omzetten in digitaal geld. In Izegem kunnen ze dat bijvoorbee­ld uitgeven op de kermis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium