Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poetin stopt nieuwe Poetin

President wil knippen in de macht van zijn opvolger

- PETER MIJLEMANS

De Russische president Poetin verraste gisteren in zijn State of

the Union vriend en vijand met de aankondigi­ng van een referendum over een grondwetsw­ijziging die het parlement meer macht moet geven. Poetin, bezig aan zijn laatste ambtsperio­de, wil de macht van zijn opvolger inperken. Zo vermijdt hij dat een nieuwe Poetin opstaat, maar vooral stelt hij voor de rest van zijn leven zijn macht en politieke erfenis veilig.

Na de bekendmaki­ng van Poetin nam de volledige regering van premier Medvedev, zijn trouwe bondgenoot, ontslag om de transitie mogelijk te maken. Poetin zal nu een nieuwe premier en een regering kiezen die het grondwette­lijk werk moet voorbereid­en.

Medvedev werd bedankt met een functie als voorzitter van de Nationale Veiligheid­sraad, net onder Poetin zelf. Dat orgaan heeft de voorbije jaren meer macht gekregen en controleer­t het leger, de veiligheid­sdiensten en de inlichting­endiensten. De overkoepel­ende macht zeg maar, die het dagelijks bestuur van het land aan president en premier overlaat, maar haast absolute controle heeft.

Nieuwe rechterhan­d

Voor Poetin zelf verandert er momenteel niets. Zijn vierde ambtstermi­jn loopt pas af in 2024. Momenteel is hij al twintig jaar aan de macht, wisselend met Medvedev tussen het premiersch­ap en het presidents­chap. Zo kon hij twee keer het maximum van twee opeenvolge­nde mandaten als president invullen en Rusland kneden tot wat het nu is. Alleen Jozef Stalin bleef langer aan de macht.

Poetin knipt met de ingreep de vleugels van zijn opvolger als president. Zo voorkomt hij een ‘nieuwe Poetin’ die zijn erfenis zou kunnen uitwissen of hem zou viseren. Zijn opvolger zal striktere nationalit­eitsregels opgelegd worden, zal maximaal twee ambtstermi­jnen in het Kremlin mogen zitten en ziet de keuze van premier en ministers verlegd worden naar de Doema, het lagerhuis.

Er wordt nu uitgekeken naar wie Poetin als de nieuwe premier zal aanduiden. De president heeft tot nu nooit in zijn kaarten laten kijken aan wie hij zijn opvolging zal toevertrou­wen. De nieuwe premier moet het referendum – het eerste in meer dan een kwart eeuw – voorbereid­en en kan ondertusse­n wennen aan zijn nieuwe rol als Poetins rechterhan­d.

Poetin – 67 jaar intussen – stelt met zijn zet zijn toekomst en zijn macht veilig. De tacticus, die nagenoeg niemand in het Kremlin vertrouwt, kan alvast tot 2021 kijken of zijn favoriet uit het juiste hout gesneden is. Hij creëert zelfs meerdere mogelijkhe­den om zelf aan de macht te blijven. Hij kan bij de volgende verkiezing­en zelf opkomen als kopstuk van Verenigd Rusland, de grootste partij van het land, en premier worden nu het politieke zwaartepun­t weer naar het parlement verschuift.

Rolmodel

Verwacht wordt dat Poetin blijft zitten tot 2024 om zijn opvolger voldoende tijd te geven, om zich dan terug te plooien naast Medvedev als baas van de Nationale Veiligheid­sraad. Al kan hij na de grondwetsw­ijziging zelfs met een gerust gemoed eerder aftreden. Zoals Nursultan Nazarbayev, de sterke man van Kazachstan, vorig jaar deed. Hij bleef wel hoofd van zijn Veiligheid­sraad, die als twee druppels water op de Russische lijkt. Het is de plek waar de belangrijk­ste touwtjes samenkomen. Wie er de scepter zwaait, is nagenoeg ongenaakba­ar. Toen al werd gezegd dat Nazarbayev weleens het rolmodel voor Poetin kon zijn.

 ?? FOTO AFP ?? Vladimir Poetin en Dmitri Medvedev toosten op de toekomst. Het beeld is bijna vijf jaar oud, maar symbolisee­rt nog altijd even raak het bondgenoot­schap tussen beiden.
FOTO AFP Vladimir Poetin en Dmitri Medvedev toosten op de toekomst. Het beeld is bijna vijf jaar oud, maar symbolisee­rt nog altijd even raak het bondgenoot­schap tussen beiden.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Medvedev en Poeting kondigen het ontslag van de Russische regering aan.
FOTO EPA-EFE Medvedev en Poeting kondigen het ontslag van de Russische regering aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium