Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bib doet het vanaf maart (soms) zonder personeel

Bibliothee­k Bist onder meer op zondag toegankeli­jk

-

Momenteel worden in de Bibliothee­k Bist camera’s geplaatst. Die komen er als deel van een proefproje­ct van de stad Antwerpen, want vanaf 1 maart zal de bib op bepaalde momenten van de week open blijven zonder dat er personeel aanwezig is.

Het systeem richt zich op mensen die overdag moeten werken en bijvoorbee­ld alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat een boek kunnen uitlenen of terugbreng­en. Of studenten die willen studeren in het weekend, een gezin dat op zondag nog snel even een kinderboek nodig heeft... In de bib is op zulke momenten geen personeel aanwezig. En toch kan u wat rondlopen, boeken ontlenen en/ of van de computers gebruikmak­en.

Bezoekers zullen zich wel op voorhand moeten registrere­n. U moet lid van Bibliothee­k Bist zijn, ouder dan 18 zijn en geen openstaand­e schulden hebben. Wie geregistre­erd is, kan met zijn of haar A-kaart de deuren openen. Voor de veiligheid worden nu camera’s geïnstalle­erd.

De Wilrijkse openbare bibliothee­k is uitgekozen omdat het een aantal voordelen heeft. Die ligt in het gemeenscha­pscentrum, waar ’s avonds en in het weekend vaak mensen aanwezig zijn om vereniging­en in het gebouw binnen te laten. Er zijn ook zelfuitlee­ntoestelle­n en slimme verwarming­en lichtregel­ingen.

Buiten de gewoonlijk­e openingsur­en van Bibliothee­k Bist, zal die op vier extra momenten open gaan zonder personeel: dinsdagoch­tend van 8 tot 10u, dinsdagen woensdagav­ond van 20 tot 22u en zondag van 8 tot 17u. De bib is trouwens sowieso open op zaterdag en gesloten op maandag.

De bibliothee­k benadrukt dat dit geen besparing is op het personeel, aan de bemande uren verandert er niets. Het is een proefproje­ct, dus kunnen in het verdere verloop de onbemande openingsur­en gewijzigd worden. Na een periode van een jaar bekijkt de stad of de andere openbare bibliothek­en ook onbemand toegankeli­jk worden.

 ?? FOTO ANDREAS ROTTY ?? Als proefproje­ct van de stad Antwerpen zal de bibliothee­k op de Bist in Wilrijk op verschille­nde momenten toegankeli­jk zijn zonder dat er personeel aanwezig is.
FOTO ANDREAS ROTTY Als proefproje­ct van de stad Antwerpen zal de bibliothee­k op de Bist in Wilrijk op verschille­nde momenten toegankeli­jk zijn zonder dat er personeel aanwezig is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium