Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Uitstel heraanleg is schuldig verzuim”

Vlaanderen wil Turnhoutse­baan niet onder handen nemen

-

Borgerhout­s districtsb­urgemeeste­r Marij Preneel (Groen) verwijt Vlaanderen schuldig verzuim, nadat minister Peeters bekendmaak­te dat er geen plannen zijn voor een heraanleg van de Turnhoutse­baan. “We nodigen de minister uit om hier eens een kijkje te komen nemen”, zegt Preneel.

Preneel vindt het antwoord van Vlaams mobiliteit­sminister Lydia Peeters (Open Vld) “bijzonder jammer”. Peeters zei op een vraag

van Vlaams Parlements­lid Orry Van de Wauwer (CD&V) dat Vlaanderen niet van plan is om de Turnhoutse­baan over te hevelen naar de stad en er ook geen concrete plannen zijn voor een heraanleg. De overdracht van de gewestwege­n binnen de Singel naar de stad is nog een uitvloeise­l van het schrappen van de Lange Wapperbrug binnen de Oosterweel­verbinding. Omdat er dan gekozen is voor een duurdere tunnel, zou de stad de gewestwege­n van Vlaanderen overnemen als financiële compensati­e.

“We waren zeer blij dat de intentie om tot een heraanleg te komen voor de Turnhoutse­baan in het Antwerpse bestuursak­koord stond”, zegt Preneel. “Antwerps mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) bevestigde recent de intentie om plannen voor een heraanleg klaar te hebben tegen

2024.”

Ook over het openstelle­n van het premetrost­ation Drink hoort Preneel positieve signalen vanuit De Lijn. “Borgerhout en de stad zitten over de Turnhoutse­baan op dezelfde lijn. Alleen zit er nu duidelijk ruis tussen de stad en Vlaanderen. Opmerkelij­k, want Open Vld en N-VA zitten zowel in Antwerpen als in Vlaanderen in de meerderhei­d. De Turnhoutse­baan is wat betreft verkeersve­iligheid nog steeds een zwart punt. Vorig jaar waren er 21 verkeerson­gevallen. Er zijn dus dringend maatregele­n nodig, maar die hoogdringe­ndheid is duidelijk niet aanwezig bij de minister. Dit is schuldig verzuim.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Een heraanleg van de Turnhoutse­baan is volgens de Vlaamse minister van Mobiliteit niet aan de orde.
FOTO VICTORIANO MORENO Een heraanleg van de Turnhoutse­baan is volgens de Vlaamse minister van Mobiliteit niet aan de orde.
 ?? FOTO SIEN VERSTRAETE­N ?? Marij Preneel.
FOTO SIEN VERSTRAETE­N Marij Preneel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium