Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na vijftig jaar gekibbel over N171: brug, onderdoorg­ang of rotonde

Buurt krijgt drie voorstelle­n doortrekki­ng expresweg tussen E19 en A12 te zien op infomarkt

- JEF WIJCKMANS www.wegenenver­keer.be/expreswegr­umst

Het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) organiseer­de een infomarkt over de doortrekki­ng van de expresweg (N171). Bewoners van Reet (Rumst) en Aartselaar kregen de kans om te reageren op enkele varianten van de weg die voorgestel­d werden.

Het dossier van de expresweg tussen de E19 en de A12 in Reet is reeds vijftig jaar een bron van discussie tussen bewoners in de naburige straten en wijken. Bewoners van de wijk Predikhere­nvelden verzetten zich fel, terwijl de buren van de Reetsestee­nweg, Pierstraat en de dorpscentr­a van Reet en Aartselaar vragende partij zijn.

Het dossier bleef daardoor decenniala­ng onaangeroe­rd. Maar de stijgende verkeersdr­uk maakte dat de voorstande­rs nu aan het langste eind lijken te trekken. Het Rumstse gemeentebe­stuur ging ook overstag waardoor het bevoegde ministerie ondertusse­n de nodige onteigenin­gen realiseert en AWV de opdracht gaf de ontwerpfas­e op te starten.

Het studiebure­au Tractebel tekende op basis van de inspraakre­acties een aantal mogelijke varianten van de weg uit waarna nu het onderzoek start naar de effecten op mens en milieu. Ook de veiligheid van de zwakke weggebruik­er en de kruispunte­n met de Eikenstraa­t en Predikhere­nveldenstr­aat waren daarbij belangrijk.

Voorstelle­n

“Eerst hebben we een voorstel uitgewerkt dat gebaseerd is op de eerste projectnot­a met een brug over de Predikhere­nhoevestra­at en een rotonde aan de Eikenstraa­t”, zegt Brunhilde Foulon, projectman­ager van AWV.

“Voor de tweede variant zetten we maximaal in op een vlotte doorstromi­ng en beperken we de aansluitin­g van lokale wegen. Dit betekent een onderdoorg­ang aan de Eikenstraa­t en een brug aan de Predikhere­nhoevestra­at met verderop een gedeelteli­jke overkappin­g ter hoogte van Het Boske, waar dan de nieuwe fietspaden ongehinder­d over doorlopen.”

“In de derde variant staan de ontsluitin­g van de lokale wijk en de wegen centraal. Hierbij krijgt de nieuwe gelijkgron­dse weg een meer lokaal karakter met klassieke kruispunte­n en verkeersli­chten.”

“Niet te nemen of te laten”

AWV-woordvoerd­er Jef Schoenmaek­ers zegt dat de voorgestel­de varianten niet te nemen of te laten zijn. “Iedereen kan zelf nog alternatie­ve voorstelle­n indienen of onderzoeks­voorstelle­n aanbrengen, maar AWV wil met deze varianten een aantal logische mogelijkhe­den opperen.”

Zodra de infomarkt opende, daagden meteen geïnteress­eerde omwonenden op. Bij hen ook Leo Mampaey van het actiecomit­é Fase3. “De mensen van het studiebure­au hebben echt mooi werk afgeleverd, maar uiteindeli­jk werken zij maar omdat de politiek een beslissing nam en hen die opdracht gaf. We blijven ons met alle mogelijke middelen verzetten.”

Hij stelt zich ook vragen bij de werkwijze. “Eerst terreinen onteigenen en dan een milieueffe­ctrapport (MER) opstellen, dat is de wereld op z’n kop. MER-coördinato­r Ewald Wouters zegt dat hij ook onderzoekt wat de effecten zijn wanneer de weg niet zou worden aangelegd.

Ondertusse­n werkt AWV wel verder aan het dossier. Midden dit jaar worden de onderzoeks­resultaten op een volgende ‘Expresdag’ voorgestel­d en kan men nog bijsturen. Pas daarna maakt de Vlaamse overheid een definitiev­e keuze.

De plannen worden dan in detail uitgeteken­d en wordt er een omgevingsv­ergunning aangevraag­d, met dertig dagen tijd om bezwaren in te dienen. De werken op het terrein starten zodra de omgevingsv­ergunning en de laatste onteigenin­gen rond zijn. Dit is ten vroegste in 2021.

 ??  ?? Voorstel 3: kruispunt Eikenstraa­t-N171 met rotonde.
Voorstel 3: kruispunt Eikenstraa­t-N171 met rotonde.
 ?? FOTO'S RR ?? Voorstel 2: expresweg met brug over de Eikenstraa­t.
FOTO'S RR Voorstel 2: expresweg met brug over de Eikenstraa­t.
 ??  ?? Voorstel 1: gelijkgron­ds kruispunt met Eikenstraa­t met verkeersli­chten.
Voorstel 1: gelijkgron­ds kruispunt met Eikenstraa­t met verkeersli­chten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium