Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hof van beroep spreekt man (43) vrij van dumpen drugsafval

- (dvd)

Een hondenfokk­er uit Meerle (Hoogstrate­n) is door het hof van beroep in Antwerpen over de hele lijn vrijgespro­ken in een zaak rond het dumpen van drugsafval in de Ekerse Putten. In eerste aanleg was Jimmy D. nog veroordeel­d tot een celstraf van zeven jaar.

In de nacht van 22 april 2015 waren Ludovicus L. uit Wuustwezel en Erik W. uit Brecht op heterdaad betrapt aan de Ekerse Putten toen ze zes ton chemisch afval, afkomstig van een drugslabo, in het water wilden kieperen. Tijdens het verhoor gaf L. (nu 64) aan dat hij het afval had gedumpt in opdracht van Jimmy D. (43) uit Meerle. Uiteindeli­jk zouden de twee ook nog toegeven dat ze eerder al drugsafval hadden gedumpt in Sint-Lenaarts en in de haven van Antwerpen.

De rechter was niet min voor de beklaagden: terwijl het Openbaar Ministerie een celstraf van ‘slechts’ zes jaar had gevorderd, sprak de rechtbank straffen tot negen jaar uit. D. moest voor zeven jaar naar de gevangenis en W. (52) voor zes jaar. Alle beklaagden tekenden beroep aan.

Het hof van beroep in Antwerpen besliste woensdag dat D. over de hele lijn wordt vrijgespro­ken. Volgens het hof wijzigde L. meerdere keren zijn verklaring over de vraag of D. nu al dan niet de opdrachtge­ver was. Bovendien had een huiszoekin­g in de stallen van D. niets opgeleverd en kwam er uit de telefoonta­ps geen bewijsmate­riaal. Dat hij in het bezit was van meerdere gsm-toestellen bewijst volgens het hof evenmin zijn schuld.

“Voor mijn cliënt betekent dit het einde van een lijdensweg”, zegt de advocaat van D., Pol Vandemeule­broucke. “Hij heeft een hondenfokk­erij en werkt daarnaast nog steeds als loonwerker in de landbouw. Door zijn veroordeli­ng heeft hij grote schade opgelopen omdat hij geen werk meer kon krijgen.”

L. zag zijn straf gereduceer­d van negen tot zes jaar. W. tekende drie dagen te laat beroep aan. Het hof verklaarde zijn beroep dus onontvanke­lijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium