Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als iemand na drie zwangersch­appen kan terugkomen, dan is het Kim”

- (jüs, mv, hjb)

Fred Hemmes (38), niet meteen een bekende naam, is de nieuwe coach van Kim Clijsters. De Nederlande­r werkte eerder samen met onder anderen Ruben Bemelmans, maar nog nooit met een wereldtopp­er.

Hemmes stond zelf ooit 188ste op de wereldrang­lijst. Maar op zijn 23ste hing de Nederlande­r zijn racket al aan de haak en ging hij als coach aan de slag. Zo was hij vijf jaar actief bij de VTV en is hij sinds april vorig jaar coach op de Kim Clijsters Academy. “Ik begon als sparringpa­rtner van Kim. Op stage op Tenerife klikte het erg goed tussen ons en zijn we een stap verder gegaan. Toegegeven: het was best wel raar toen ik de eerste keer als coach met Kim op de baan stond. Ik wist niet goed wat ik tegen haar moest zeggen. Ze heeft immers tonnen ervaring. Maar Kim stelde zich heel open op. Ik ga zeker niet als een dictator boven haar staan. Dat werkt niet bij Kim.”

“Hoe ver Kim al staat? Dat is moeilijk te zeggen. We bekijken het dag per dag. Sinds haar knie oké is, zie ik elke dag progressie. Maar het kan nog beter, op alle vlakken. Een comeback na zo’n lange pauze en na drie zwangersch­appen wordt heel moeilijk. Maar als iemand het kan, is het Kim.”

Eerst Monterrey op 2 maart?

Ook nieuw in Kims team: Matthijs Van Speybroeck. De Hasseltse kinesist/fysiektrai­ner is al sinds 2017 verbonden aan de Kim Clijsters Academy. “Het is mijn dagelijkse bezigheid om Kim zo snel mogelijk fit te krijgen”, zegt Van Speybroeck. Op dit moment heeft Clijsters drie toernooien gepland: Monterrey (2 maart), Indian Wells (9 maart) en Charleston (6 april). Mogelijk begint ze vroeger als alles super verloopt. “Het zal constant bijsturen zijn. Eén ding is wel zeker: Kim zal zeker geen overload aan toernooien spelen.”

 ??  ?? Kim met coach Hemmes (midden) en fysiektrai­ner Van Speybroeck.
Kim met coach Hemmes (midden) en fysiektrai­ner Van Speybroeck.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium