Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kinderen zijn welkom in het psychiatri­sch ziekenhuis”

‘Moekes’ zamelen geld in voor speeltuin die bezoek aan opgenomen mama of papa makkelijke­r moet maken

- KRISTIN MATTHYSSEN

In Psychiatri­sch Ziekenhuis (PZ) Bethanië in Zoersel worden vaak jonge ouders opgenomen. Om het bezoek voor hun kinderen aangenamer te maken, verzamelde­n inwoners van Zoersel op eigen initiatief geld voor een speeltuint­je.

Psychiatri­sch Ziekenhuis (PZ) Bethanië heeft al langer het project KOPP, wat staat voor kinderen van ouders met psychische problemen. “Elke ouder komt uitdaginge­n tegen in het opvoeden van zijn of haar kinderen”, vertellen Regien Schepkens en Ilse Driesen van de KOPP-werkgroep. “Als een ouder te maken krijgt met een opname, wordt dat opvoeden helemaal een klus. Kinderen, partner: heel het gezin en de familie komen mee onder druk te staan. We hebben als KOPP-werkgroep al een aantal initiatiev­en lopen zoals de gezinsacti­viteiten en de gezinsruim­te. Via infomappen, samenleesb­oeken en recent ook nieuwe folders proberen we de kinderen en de familie beter te betrekken bij een opname.”

Anne De Koninck en Luc Oeyen, de ouders van communicat­ieverantwo­ordelijke Annelies Oeyen, verzamelde­n eerder al ruim 8.000 euro door de Dodentocht uit te stappen. Hiermee kocht PZ Bethanië

onder meer een schommel en wip aan. Een tiental mama’s uit Halle-Zoersel die elkaar kennen via basisschoo­l Pierenbos, organiseer­den een stoelendan­s op de Bremberg in Halle, die ruim 4.000 euro opbracht voor Bethanië. Met het geld van ‘de moekes’, zoals ze zichzelf noemen, kocht het psychiatri­sch ziekenhuis nog extra speeltuige­n aan, zodat het bezoek voor kinderen aan ouders in opname laagdrempe­lig én leuker wordt. Zo kunnen ze de afdeling verlaten om samen met hun kinderen op het domein naar een speeltuin te gaan. Een dierenpark is er al langer.

“De speeltuige­n die nu geplaatst werden, zijn aangekocht met de opbrengst van onze stoelendan­s van 2017”, vertelt ‘moeke’ Annemie

Van Hofstraete­n. “In 2018 hebben we ook nog een stoelendan­s georganise­erd voor Natuurpunt en Monnikenhe­ide. Vorig jaar hebben we geen stoelendan­s meer georganise­erd. Het vraagt veel werk en we wilden in schoonheid eindigen. We zijn wel heel blij als we nu het resultaat zien.”

De KOPP-werkgroep ontving ook nog een bedrag via Music For Life en een grote soms dankzij een actie van T&T Design uit Wijnegem.

Volgens Annelies Oeyen van PZ Bethanië zijn ouders die met psychische problemen worden opgenomen vaak zelf vroeger ook KOPP-kind geweest en hebben ze zelf een opname van een eigen ouder meegemaakt. “De tijden zijn wel hélemaal anders. Tegenwoord­ig proberen we familie zo nauw mogelijk te betrekken. Vroeger waren kinderen van patiënten niet welkom in de psychiatri­e, nu wel, omdat het belangrijk is.”

Ook kinderen uit de buurt zijn welkom in de speeltuin van PZ Bethanië. “We werken aan het destigmati­seren van personen met psychiatri­sche problemen en ijveren voor een nog betere integratie van ons ziekenhuis in de buurt”, vertelt Annelies. “Onze Bar D’Hivers hier op het domein aan de brandweerk­azerne kadert daar ook in. Nog tot eind februari kan je op zaterdag en woensdag tussen 15 en 20u iets komen drinken in onze winterbar, die gerund wordt door patiënten en personeel. Het draagt ook bij tot nieuwe werkervari­ng voor patiënten en een beter reïntegrat­ieproces als ze hier vertrekken.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? De sympathisa­nten die het speeltuint­je sponsorden, kwamen met hun eigen kinderen de toestellen inwijden.
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN De sympathisa­nten die het speeltuint­je sponsorden, kwamen met hun eigen kinderen de toestellen inwijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium