Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een eerbetoon aan de kunstenaar”

Bremdonckh­oeve exposeert elf originele werken van Panamarenk­o

-

De Bremdonckh­oeve in het Brasschaat­se Peerdsbos vormt vanaf zaterdag 18 januari tot einde maart het decor voor een unieke collectie werken van de onlangs overleden kunstenaar Panamarenk­o.

Antwerpse kunstenaar Panamarenk­o overleed eind vorig jaar. Frederick Keteleer, uitbater van Bremdonck, had in de zomer van vorig jaar al een expositie van werk van Panamarenk­o gepland. “Nu de kunstenaar is overleden, beschouwen we het als een eerbetoon. Sinds twee jaar hebben we hierbuiten Batopillo staan, een van de drie bronzen beelden die

Panamarenk­o maakte. Voor de tentoonste­lling binnen hebben we tien werken van de man bijeengebr­acht. Ze dateren allemaal van de periode 1980-2005. Het zijn werken die in de Deweer Art Gallery staan of hangen. Wij hebben het beheer van die West-Vlaamse galerie overgenome­n. Het was de eerste galerie waarmee Panamarenk­o samenwerkt­e”, legt Frederick Keteleer uit.

De Bremdonckh­oeve ligt recht tegenover de bekende horecazaak De Melkerij. De eerste tentoonste­lling die er werd georganise­erd, omvatte werk van de jonge Belgische kunstenaar Antoine Roegiers. Nu is het dus de beurt aan PanaDe marenko. De werken staan en hangen in het bijzonder fraai gerenoveer­de historisch pand. Op 5 februari zou Panamarenk­o 80 jaar zijn geworden. Dat geeft de tentoonste­lling nog een extra pigment. Het boegbeeld van de expositie is de Areomodell­er uit 1984, bekend als de zeppelin. Verder hangen er nog een tekening van een grote duikboot en verschille­nde andere ontwerpen die de genialitei­t van de kunstenaar aantonen.

“Panamarenk­o wordt weleens de moderne Leonardo Da Vinci genoemd en dat vond hij zelf blijkbaar ook wel een beetje. Maar hij zei altijd dat de Italiaanse grootmeest­er ‘geen reet poëzie’ in zich had, en hijzelf wel”, aldus nog Frederick Keteleer. De tentoonste­lling is geopend tot en met 29 maart, telkens van vrijdag tot en met zondag van 12 tot 19 uur.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Frederick Keteleer van de Bremdonckh­oeve bij de Areomodell­er, een van de te bezichtige­n stukken.
FOTO JAN BRYS Frederick Keteleer van de Bremdonckh­oeve bij de Areomodell­er, een van de te bezichtige­n stukken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium