Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het bosgevoel blijft behouden”

Projectont­wikkelaar dient drie jaar na buurtprote­st opnieuw aanvraag in voor realisatie woonpark Den Aard

- JAN AUMAN

Binnenkort dient Ries Oostlander een nieuwe aanvraag in voor de realisatie van woonpark Den Aard. De vorige plannen voor 34 toen nog geschakeld­e woningen stuitten op veel protest en werden geweigerd. “Maar we hebben de projectgro­nd nu verdubbeld in oppervlakt­e, waardoor het wijkje veel beter zal passen in deze villabuurt”, verzekert de buurmanpro­jectontwik­kelaar.

Den Aard is een afgelegen doodlopend straatje, niet ver van de bekende manege Stal Brabo, restaurant Brabohoeve en de Antitankgr­acht. Het maakt deel uit van de grote villaverka­veling met ruime percelen die de voorbije decennia groeide rond de Cirkellaan.

Ries Oostlander, een ingeweken Nederlands­e bouwondern­emer, woont zelf al jaren in een oude villa aan Den Aard. Hij verwierf ook het bos in zijn ‘achtertuin’, vanaf de perceelgre­ns en de buurtweg Schutbocht. Dat terrein is stilaan het enige nog niet gerealisee­rde woonpark in deze wijk. Die bestemming ligt al vast sinds de gewestplan­nen veertig jaar geleden werden ingekleurd.

“Het is dus geen verrassing dat hier gebouwd mag worden, maar ik wil dit doen met het grootst mogelijke respect voor de huidige bewoners en deze mooie omgeving. Ook in woonpark Den Aard zullen rust en groen de sfeer bepalen”, drukt Oostlander zijn buren op het hart. Die boodschap komt er niet toevallig. Toen de man bijna drie jaar geleden zijn eerste plannen voor wat toen nog woonpark Oostland heette ontvouwde, leidde dat tot een lawine van bezwaarsch­riften. Het schepencol­lege weigerde de vergunning en de initiatief­nemer ving ook bot bij de provincie.

Bosgevoel “Ik heb de bezwaren van zowel buurtbewon­ers als overheden

goed gelezen”, stelt Oostlander, die zijn oude architect buitengooi­de en de jonge Kalmthouts­e architecte Eva Koch van een wit blad liet beginnen. Omdat de Nederlands­e ontwikkela­ar intussen ook nog eens flink wat grond heeft bijgekocht richting de Catersdree­f, kon Koch vertrekken van een veel grotere oppervlakt­e om de 34 woningen mooi in te passen: 6,2 hectare.

Woonpark Den Aard voorziet in 34 percelen van gemiddeld 1.250 vierkante meter groot. De bijnaenerg­ieneutrale woningen – die de ontwikkela­ar zelf zal bouwen en die een uniforme stijl krijgen – komen vrij te staan, maar zullen maar een vijfde van het perceel in beslag nemen. Rond elk huis zal maximaal 10% van de ruimte als gazon worden ingericht.

“Ook rond de woningen zullen bomen en struiken het bosgevoel behouden. Centraal in het wijkje ligt bovendien een gemeenscha­ppelijke groene ruimte van 7.000 vierkante meter, die grotendeel­s bestaat uit echt bos. En rondom het woonpark behouden we ook nog een bosrand van 15 meter breed”, verzekert Oostlander.

Het woonpark krijgt twee ingangen voor auto’s: één langs Den Aard en één langs de Catersdree­f. Oostlander: “De straatjes die de woningen verbinden, worden smal en krijgen een waterdoorl­atend wegdek. Daarnaast is in een verbinding voorzien voor fietsers en wandelaars, vanaf Den Aard door de wijk naar de buurtweg Schutbocht.”

“Hier zullen ook jonge gezinnen de kans krijgen om hun groene woondroom te realiseren, zodat we ineens de vergrijzin­g van Schilde kunnen tegengaan. We voorzien in betaalbare prijzen tussen de 300.000 en 500.000 euro, volledig afgewerkt”, belooft de ontwikkela­ar.

Luc Missotten van Immo Point is alvast enthousias­t over woonpark Den Aard. Afwachten of de gemeente en de buurtbewon­ers dat ook zullen zijn. “We voldoen aan alle voorschrif­ten. Ik hoop een faire kans te krijgen”, steekt Ries Oostlander de hand uit. Hij doet dat niet alleen symbolisch, maar treedt de buurtbewon­ers nog voor het openbaar onderzoek actief tegemoet met een infosessie. Daarbij zal hij onder meer de maquette van het woonpark tonen en vragen beantwoord­en.

“Mogelijk kan er op basis van de suggesties daar nog wat worden bijgestuur­d, maar in februari wil ik de vergunning­saanvraag indienen”, besluit de projectont­wikkelaar. “Hopelijk kunnen we nog dit jaar met de bouw starten. Heel binnenkort kap ik alvast wat fijnsparre­n in het bos achter mijn tuin. Dat heeft niks met het woonpark te maken. Het gaat spijtig genoeg om een noodgedwon­gen uitdunning. De letterzett­er-kever heeft de fijnsparre­n in het bos flink aangetast en om erger te voorkomen, moeten die zieke bomen weg van de overheid.”

Kijkmoment Woonpark Den Aard, vandaag, donderdag 16 januari, van 19 tot 21 uur in Werf 44, Schoolstra­at 44 in Schilde

 ??  ?? Een overzicht van hoe het woonpark er zal uitzien. FOTO EVA KOCH
Een overzicht van hoe het woonpark er zal uitzien. FOTO EVA KOCH
 ?? FOTO EVA KOCH ?? Uit de simulaties blijkt dat de wijk gedomineer­d zal worden door groen.
FOTO EVA KOCH Uit de simulaties blijkt dat de wijk gedomineer­d zal worden door groen.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Eigenaar-ontwikkela­ar Ries Oostlander en vastgoedma­kelaar Luc Missotten.
FOTO JAN AUMAN Eigenaar-ontwikkela­ar Ries Oostlander en vastgoedma­kelaar Luc Missotten.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De wijk komt langs het afgelegen straatje Den Aard.
FOTO JAN AUMAN De wijk komt langs het afgelegen straatje Den Aard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium