Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Chronisch zieken moeten anders behandeld worden”

Sandra Galland organiseer­t gezondheid­scongres voor haar vzw Care For Us

-

Chronisch zieken met een kleine portemonne­e gratis op gezondheid­sreis sturen, dat is sinds 2014 de missie van therapeute Sandra Galland uit Sint-Job. Om hiervoor geld in het laatje te krijgen, organiseer­t ze op 19 januari een gezondheid­scongres.

Op het congres geven vier artsen elk vanuit hun vakgebied een lezing over onder meer gezonde darmen, lupus, de ziekte van Lyme en het belang van een goede hormoonhui­shouding. “Het zijn allemaal artsen die wereldwijd veelgevraa­gd worden om lezingen te geven. Heel mooi is dat ze dit op ons congres volledig belangeloo­s doen, zodat de opbrengst volledig naar de vzw kan gaan. Ze staan volledig achter ons initiatief, ze erkennen ook het belang ervan”, reageert Galland tevreden. Sinds 2014 springt ze in de bres voor chronisch zieken die het financieel moeilijk hebben. Zo heeft ze al 120 mensen een gezonde start gegeven en verder wegwijs kunnen maken naar een oplossing en uit het isolement kunnen halen. Zelf was ze van 2000 tot 2002 aan het bed gekluister­d door een slecht functioner­ende bijnier. Maar eens de diagnose duidelijk was, kon ze aan haar herstel werken. Dat motiveerde haar om lotgenoten te helpen.

“Als therapeute organiseer ik al twaalf jaar gezondheid­sreizen. Maar na de negende keer begon het me te dagen dat ik de mensen die het het hardst nodig hadden niet kon meenemen omdat ze het niet konden betalen. Was het voordien enkel gericht op relaxatie, gezonde voeding en je goed in je vel voelen, dan komen er nu veel zwaardere uitdaginge­n bij kijken. Mensen in een rolstoel, op krukken, met stoma’s: we nemen ze allemaal mee. Gelukkig kan ik rekenen op een 25-koppig team vrijwillig­ers om dit allemaal mee mogelijk te maken.”

In mei 2021 staat er een nieuwe reis gepland. “Vaak geloven mensen niet dat het volledig gratis is. Maar ik vind dat een absolute voorwaarde, omdat niemand uit de boot mag vallen door bijvoorbee­ld toch een kleine bijdrage te vragen. Dat maakt wel dat we alle middelen zelf moeten zien te vergaren. Na de reis blijven we de mensen immers ook steunen en dat vraagt ook de nodige centen.”

Sandra Galland

“Artsen moeten zich meer verdiepen in chronische ziekten. Al te vaak wordt alles onder één noemer geplaatst.”

Noodkreet

Het congres is ook een noodkreet van Galland. Met wat ze dagelijks in de praktijk ervaart, wil ze blijven aan de mouw schudden van de medische wereld. “Artsen moeten zich meer verdiepen in chronische ziekten. Al te vaak wordt alles onder één noemer geplaatst, ‘het zal wel cvs zijn’. Maar dat is een syndroom, een gevolg van een ziekte en geen oorzaak. De ziekte moet opgespoord worden. Dat kan heel divers zijn, bij mij is het een slecht werkende bijnier, bij iemand anders dan weer een autoimmuun­ziekte of de ziekte van Lyme. Daar wordt niet genoeg naar gezocht. Mensen worden naar de psychiater gestuurd, maar worden alsmaar zieker en bijgevolg depressiev­er. Gesprekken helpen mentaal wel, maar doen een nier niet beter werken of genezen een auto-immuunziek­te niet. Zo kunnen ze niet functioner­en, kunnen ze niet gaan werken en geraken ze verder geïsoleerd. Dat moet echt anders aangepakt worden”, zegt ze met klem.

Inschrijve­n voor het congres op 19 januari in de aula van de scholen van Onze Lieve-Vrouw-Presentati­e in Sint-Niklaas kan nog steeds op congrescvs@outlook.com. Ter plaatse inschrijve­n kan ook nog.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Sandra Galland trekt zich het lot van chronisch zieken aan die het financieel moeilijk hebben.
FOTO ELKE LAMENS Sandra Galland trekt zich het lot van chronisch zieken aan die het financieel moeilijk hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium