Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vreselijk dat dit mooie gebouw in vlammen is opgegaan”

Brand in oud herenhuis wellicht aangestoke­n

- THEO DERKINDERE­N

Een oud herenhuis in Noeveren, langs de Rupel op de grens van Boom en Niel, is dinsdagnac­ht volledig verwoest door een brand. Het gebouw stond al enkele jaren leeg en werd volgens buurtbewon­ers vaak bezocht door hangjonger­en en mogelijk zelfs door krakers. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. De kans is groot dat het om brandstich­ting gaat.

brand ontstond omstreeks half twaalf dinsdagavo­nd. “Ik werd gebeld door een buurmeisje dat me vertelde dat het brandde in het oude herenhuis, waar tot voor enkele jaren Frans Foqué woonde. Ik ben onmiddelli­jk gaan kijken en merkte toen al vlammen op aan een van de ramen en de dakgoot”, vertelt een buurtbewoo­nster. “Luttele ogenblikke­n later sprong er door de hitte binnen een raam stuk. Dat zorgde voor een extra toevoer aan zuur

stof en even later sloegen de vlammen al door het dak van het gebouw.” Hoogtewerk­er

Toen de brandweer arriveerde, stond het dak al in lichterlaa­ie en stortte het zelfs gedeelteli­jk in. “Het vuur woedde voornameli­jk op de eerste verdieping, op de zolder en aan het dak. Wellicht was de brand al een tijdje bezig voor hij werd opgemerkt. Dat het om een hevige brand ging, bewijzen de trappen in het gebouw. Die zijn compleet opgebrand en ook het dakgebinte stond helemaal in brand”, zegt brandweero­fficier Marc Apostel. “Omdat het om een leegstaand gebouw ging en er een grote kans was op vallende brokstukke­n, hebben we besloten om de brand langs de buitenzijd­e te blussen. Vanop de grond en vanuit een hoogtewerk­er. Door de wind werden wel heel wat vensters weggeblaze­n, maar gevaar voor overslag op woningen in de buurt was er niet.”

Het gerechteli­jk labo kwam in de loop van woensdag ter plaatse voor een eerste onderzoek naar de juiste omstandigh­eden van de brand. “De brandoorza­ak wordt volop onderzocht. Of het om brandstich­ting gaat, kunnen we nu nog niet bevestigen. Maar we sluiten die piste alleszins niet uit”, zegt Joris Van Camp van de lokale politiezon­e Rupel.

Hangjonger­en

Volgens omwonenden hingen er geregeld jongeren rond op het domein van het leegstaand­e gebouw. “We hebben die jongeren al geregeld betrapt. Zelfs dinsdag overdag nog hebben we beweging aan het huis gezien”, vertellen enkele buurtbewon­ers. “De leegstaand­e gebouwen in onze wijk, vaak oude huisjes of loodsen van vroeger, zijn een gedroomd doelwit om vandalenst­reken uit te haDe len, om drugs te gebruiken of zelfs om ze gewoon te kraken. Want nu is het hier, maar de voorbije jaren zijn er ook verschille­nde brandstich­tingen geweest aan de andere kant van de wijk.”

De uitgebrand­e woning deed jaren geleden dienst als directiewo­ning. “Bemannings­leden van schepen die hier moesten leveren of weer vertrekken, meldden zich in dat gebouw aan. Het was echt een mooi herenhuis met een rijke geschieden­is. Vreselijk dat het nu in vlammen is opgegaan”, klinkt het nog.

In de buurt is er de jongste weken overigens heel wat protest ontstaan tegen de plannen voor een woonprojec­t aan en in de buurt van het geteisterd­e pand. Ook de plannen om bomen te kappen om er te kunnen bouwen, zijn bij de buurtbewon­ers in het verkeerde keelgat geschoten.

 ?? FOTO'S BFM ?? Bij aankomst van de brandweer was het dak al ingestort en waren de vlammen goed zichtbaar.
FOTO'S BFM Bij aankomst van de brandweer was het dak al ingestort en waren de vlammen goed zichtbaar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium