Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Foto-expo ‘Live-Life’ toont mensen die gebrandmer­kt zijn

Twee fotografen stellen werk tentoon in Lombaertsz­aal gemeentehu­is

-

Zowel in Boom als Zemst vindt de expo Live-Life plaats, een expo met foto’s van mensen die gebrandmer­kt zijn. Twee fotografen stellen er eigen werk in hetzelfde thema tentoon. Halverwege de expotijd wisselen ze hun foto’s van locatie.

Jo de Groote uit Boom vatte twee jaar geleden het plan op om mensen die gebrandmer­kt zijn door het leven voor zijn lens te brengen. “Het gaat om mensen met een mentale of lichamelij­ke beperking in al zijn vormen. Zo leerde ik Anke Van haesendonc­k kennen, die zwaar autistisch is. Door voor mijn lens te poseren, kreeg ik haar zover om zelf haar droom als fotografe waar te maken”, legt hij uit.

Anke Van haesendonc­k bevestigt dat ze haar grenzen heeft verlegd. “Als kind kreeg ik van een psycholoog te horen dat ik tot weinig in staat zou zijn door mijn autisme. Ik heb nu het tegendeel bewezen”, zegt ze. Cultuursch­epen Inge De Ridder (N-VA) is blij met deze sociocultu­rele activiteit. “Het concept om mensen met een beperking correct zonder vooroordel­en in beeld te brengen, is mooi.”

“In totaal gaat het om 26 foto’s, dertien van elk die op de twee locaties hangen. Halverwege, op 3 februari, wisselen beide expo’s hun portretten uit. Elke foto krijgt wat uitleg en een QR-code die leidt naar een website met meer foto’s”, legt Jo uit.

De Boomse expo in de Lombaertsz­aal van het gemeentehu­is is te bekijken tot 23 februari. In de week tijdens de openingsur­en van het gemeentehu­is en op zonFotogra­af dagen 2 en 16 februari is Jo de Groote tussen 14 en 17 uur aanwezig om uitleg te geven. Op 23 februari is er geregeld een liveverbin­ding met hem via sociale media. Vandaag, donderdag 16 januari, is er om 20 uur de vernissage met poëzie, muziek met mensen van de academie en toespraken. Iedereen is uitgenodig­d.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? Anke Van haesendonc­k, schepen Inge De Ridder en fotograaf Jo de Groote bij de expo die op twee locaties plaatsvind­t.
Live-Life,
FOTO JAN BOEY Anke Van haesendonc­k, schepen Inge De Ridder en fotograaf Jo de Groote bij de expo die op twee locaties plaatsvind­t. Live-Life,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium