Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ANDERE LANDEN Zij veranderde­n écht van naam

- (jvh)

eSwatini

In april 2018, vijftig jaar nadat Swaziland onafhankel­ijk werd van Groot-Brittannië, maakte koning Mswati III bekend dat zijn land “zou terugkeren naar zijn originele naam”: eSwatini, of “land van de Swazi”. De laatste absolute monarch van Afrika verraste daarmee zelfs zijn eigen bevolking.

Myanmar

Birma werd in 1989 Myanmar, omdat het militaire regime een streep wilde trekken onder de Britse koloniale geschieden­is. De democratis­che oppositie bleef echter decenniala­ng vasthouden aan de naam Birma, omdat Myanmar gelijkston­d (en -staat) met de junta.

Burkina Faso

De voormalige Franse kolonie bleef lang na de onafhankel­ijkheid in 1958 Opper-Volta heten, maar in 1984 maakte couppleger Thomas Sankara er Burkina Faso van: een combinatie van de twee landstalen die “het land van de oprechte mensen” betekent.

Congo

Na de onafhankel­ijkheid van België in 1960 koos de ex-kolonie eerst voor de naam Republiek Congo, maar dat leidde tot verwarring met buurland Congo-Brazzavill­e. In 1971 maakte dictator Mobutu er Zaïre van, omdat hij af wilde van Europese landsnamen. Maar na de machtsover­name van Laurent-Désiré Kabila werd het toch weer Congo.

Cambodja

De recordhoud­er qua naamsveran­deringen moet wel Cambodja zijn: het koninkrijk Cambodja werd na een militaire staatsgree­p in 1970 herdoopt in de Khmerrepub­liek, na een communisti­sche machtsgree­p in 1975 door de Rode Khmer werd het Democratis­ch Kampuchea, en vanaf 1989 werd het weer Cambodja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium