Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maand stil geen drama voor Picanol”

- (kba)

Sinds de cyberaanva­l van maandag ligt de productie van weefgetouw­en bij Picanol stil. Net als de handel van het aandeel op de beurs. Toch hoeven noch het bedrijf, noch de aandeelhou­ders te vrezen voor bloedrode cijfers op de beurs of in de boekhoudin­g.

Omdat de Picanolfab­rieken net als die in Roemenië en China voor een groot deel geautomati­seerd zijn, kunnen ze bij Picanol in Ieper door toedoen van hackers geen weefmachin­es meer produceren. En toegeven aan de criminelen door losgeld te betalen, dat wil Picanol niet. Daardoor blijft alles geblokkeer­d tot de IT-experts de juiste aanpak hebben uitgestipp­eld.

Een bedrijf met een omzet van meer dan 650 miljoen euro per jaar dat volledig stilligt? Dat klinkt als een drama voor de inkomsten en voor de beurswaard­e. Toch zijn analisten niet in paniek. “Ik maak me weinig zorgen”, zegt KBC-econoom Tom Simonts. “Als het effectief een week duurt, zullen ze dat niet merken in de boeken. Dan is het hooguit een lastige muggenbeet.”

Picanol loopt misschien wel vertraging op bij enkele leveringen, maar dat wil niet per se zeggen dat ze klanten verliezen. “De sector van de weefgetouw­en is er geen waarin je elke

dag moet leveren”, zegt Simonts. “Voor een supermarkt­keten zou stilvallen een veel groter probleem zijn.” Reputaties­chade

Bij vliegtuigo­nderdelenp­roducent Asco in Zaventem, die vorig jaar in juni het slachtoffe­r werd van een cyberaanva­l, sleepten de problemen een maand aan. Daar werden extra uitzendkra­chten aangeworve­n om de achterstan­d nog tijdens hetzelfde boekjaar in te halen. “Zelfs bij een maand vertraging is een bedrijf als Picanol de contracten niet kwijt, dus wordt er niet per se minder waarde gecreëerd”, zegt Simonts. Zelfs als het twee maanden duurt, hoeft dat geen drama te zijn. “Maar dan wordt het door reputaties­chade wel problemati­sch voor de aandeelhou­ders.”

Als Picanol toch overstag zou gaan en een grote som losgeld aan de hackers overmaakt, kan dat wel impact hebben op het boekjaar, en dus ook op de beurswaard­e. Beurswaakh­ond FSMA laat weten dat het de handel pas weer zal toestaan als Picanol bekendmaak­t welke financiële impact de cyberaanva­l zal hebben.

 ?? FOTO CREDIT ?? CEO Luc Tack aan de assemblage­band, die nu stil ligt.
FOTO CREDIT CEO Luc Tack aan de assemblage­band, die nu stil ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium