Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze zochten een boze stem”

Jean-Marie Dedecker kruipt in de huid van knorrige pinguïn voor ‘Madagascar’

-

Jean-Marie Dedecker

Politicus

“De Kamer is ook een serieus poppenspel. Ik ben dus al een profession­al.”

Politicus en ex-judocoach JeanMarie Dedecker kwam al vaker verrassend uit de hoek, maar deze nieuwe stap zagen we helemaal niet aankomen. In de Vlaamse versie van Madagascar, De

Musical levert Dedecker de stem van een bazige pinguïnpop.

Als Bart De Wever een pandapak mag aantrekken, dan moet JeanMarie Dedecker zich ook kunnen uitleven als pinguïnpop. Dat dachten de makers van de nieuwe Vlaamse musical Madagascar, gebaseerd op de succesfilm van Dreamworks uit 2005. Op zoek naar een stem voor Skipper, de opperslech­terik, kwamen ze uit bij Dedecker. “Ik legde ook niet meteen de link tussen mij en musical. Maar ze zochten een boze stem en ze dachten meteen aan mij”, lacht de doorwinter­de politicus, die zowaar een Madagascar-kenner blijkt. “Ik heb kleinkinde­ren, waaronder eentje van tien. Als opa ken ik de animatiefi­lm echt wel.”

Brulboei

Even een opfrisser: Marty de zebra (Rogier Komproe), Alex de leeuw (Leendert De Vis), Gloria het nijlpaard (Elke Buyle) en Melman de giraffe (Florian Avoux) worden in de Central Park Zoo van New York bewonderd door de duizenden bezoekers. Tot Marty een midlifecri­sis krijgt en wil ontsnappen om in het wild te leven. Het is de start van een avontuur dat hen naar Madagaskar brengt. De film was een wereldhit en de vier pinguïns, de slechterik­en, bleken zo populair dat ze een eigen animatiese­rie kregen.

In de musical worden de meeste beesten door acteurs gespeeld, maar de pinguïns zijn dus poppen, voor de gelegenhei­d uitgerust met een WestVlaams­e stem. Voor Jean-Marie Dedecker, burgemeest­er van Middelkerk­e, is het geen onbekend terrein. “De Kamer is ook al een serieus poppenspel”, klinkt het. De ex-judoca speelt Skipper, de baas van het kwartet en een grote blaaskaak. “Mij vroegen ze wellicht omwille van mijn reputatie als brulboei.” Dat ‘Slimste Mens’

Lieven Scheire werd gevraagd voor de stem van Kowalski, het genie van het stel, is geen toeval. Chocolatie­r Dominique Persoone is de licht gestoorde Rico, die handig is met messen. Gunter Lamoot is Soldaat, de zachte benjamin die gek is op regenbogen.

De stemmen zijn intussen al ingesproke­n. “We zaten meteen helemaal in de sfeer en speelden tegen elkaar op. Er was een geweldige klik. We kwamen alleen een vrouw tekort, anders was het ideaal geweest”, lacht Dedecker. Hij moest er ook niet veel tijd voor uittrekken, maar beleefde duidelijk veel plezier. “In twee uur stond alles erop. Natuurlijk ging dat vlot, heb je mij nog niet bezig gehoord in het parlement? Ik ben een echte profession­al!”

Dat de persoonlij­kheid van Dedeckers pinguïn nauw aansluit bij de zijne, maakte het wel gemakkelij­ker. “Anders zou ik dit ook niet kunnen, want ik ben niet goed in herhalen. Als ze me bij een interview voor tv vragen om iets wat ik in vijftien seconden zei te hernemen in twaalf seconden, dan lukt dat ook niet. Alles móét in één keer. Alleen in de liefde is het nog drie, vier keer. Maar zeg dat laatste niet tegen mijn vrouw”, lacht de politicus.

Toekomstig­e kiezers

Of dit de start is van meer? “Ik wacht nu op een telefoontj­e van Disney. Misschien kunnen ze mij in hun volgende film naast Justin Bieber zetten”, grapt Dedecker. “Veertigplu­ssers zien me nog altijd als judocoach. Voor mensen onder de veertig ben ik politicus. Maar nadat ik een rolletje in De Kampioenen speelde, zien kinderen me plots als acteur. Een nieuw publiek leerde mij kennen. Misschien is dat bij Madagascar ook zo. Die toekomstig­e kiezers komen van pas, want ik blijf de ambitie hebben om koning te worden. Als prins Laurent weggaat, kan ik zijn plaats al innemen.”

Een Dedecker in grote vorm, dat belooft voor Madagascar, De Musical, vanaf 27 februari in Capitole Gent en aansluiten­d in de Koningin Elisabethz­aal, niet toevallig naast de Zoo. GUY VAN VLIET

 ?? FOTO'S RR ?? Gunter Lamoot, JeanMarie Dedecker, Lieven Scheire
en Dominique Persoone verlenen hun stem aan de pinguïnpop­pen in de musical.
FOTO'S RR Gunter Lamoot, JeanMarie Dedecker, Lieven Scheire en Dominique Persoone verlenen hun stem aan de pinguïnpop­pen in de musical.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium