Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik voel me helemaal niet gedegradee­rd”

Michael Verschuere­n reageert voor het eerst op nieuwe paleisrevo­lutie

- JÜRGEN GERIL

“Ik heb gelezen dat het niet langer zeker was dat ik een job had. Daar moest ik wel om lachen.” Michael Verschuere­n Manager Anderlecht

Hangt er een zwaard van Damocles boven zijn hoofd? Sinds Karel Van Eetvelt en Wouter Vandenhaut­e arriveerde­n bij Anderlecht, klinkt het dat Michael Verschuere­n (49) het niet lang meer zal uitzingen als sportief directeur. Verschuere­n reageerde gisteren op het Gala van de Gouden Schoen voor het eerst. “Ik begrijp al de heisa niet.”

Toen Anderlecht Karel Van Eetvelt voorstelde als nieuwe CEO en Wouter Vandenhaut­e aanwierf als extern adviseur, reageerde Michael Verschuere­n eerst louter met een tweetje #TrustThePr­ocess. Op het Gala van de Gouden Schoen sprak de sportief directeur toch wat uitgebreid­er. “Dinsdag was een heel vage dag. Maar dat is niet onlogisch. Er komt een nieuwe CEO en die moet tijd nemen om de organisati­e te leren kennen.”

Al werd er ook meteen gefluister­d dat Verschuere­n verrast was door deze nieuwe zet van Marc Coucke en dat hij even moest bekomen. Maar dat vindt hij onzin. “Er zijn al discussies sinds november. We moesten met Karel Van Eetvelt iemand halen om operatione­el directeur Jo Van Biesbroeck te vervangen. Daarnaast werden met Wouter Vandenhaut­e en Patrick Lefevere twee specialist­en toegevoegd aan de raad van bestuur en Brussels burgemeest­er Philippe Close zorgt voor een afvaardigi­ng uit de politiek. Alles is logisch. Hun komst is een versterkin­g voor de club. Ik begrijp niet waarom iedereen zo’n heisa maakt rond mijn persoon.”

Dat komt vooral omdat de druk op Verschuere­n stijgt. Hij heeft weliswaar nog een uitstekend­e band met Vincent Kompany, maar hij zal zich wel moeten bewijzen op de transferma­rkt. Zo niet, komt zijn positie in gevaar. “Dat werd allemaal wat uitvergroo­t. Ik heb gelezen dat het niet langer zeker was dat ik een job had. Daar heb ik wel mee moeten lachen. Vandaag ben ik sportief directeur en dat zal ik morgen ook nog zijn. Het sportieve project blijft hetzelfde en ik zie niet in wat er verandert. Alleen ga ik nu verantwoor­ding afleggen aan Karel Van Eetvelt in plaats van aan Marc Coucke.”

Die Van Eetvelt bevestigde inderdaad dat er voor Verschuere­n voorlopig niets verandert. “Toch niet op korte termijn.” Maar hij zei ook dat er evaluaties komen. Wat als Anderlecht straks geen Play-off 1 haalt? “Daar zal ik niet op afgerekend worden, denk ik”, vervolgt Verschuere­n. “En die evaluaties zijn ook normaal. Als er een nieuwe CEO binnenkomt, moet hij het bedrijf ontdekken en doorlichte­n. Dat zal ook met het sportieve departemen­t gebeuren, maar ik ben zeker van mijn zaak. We leveren goed werk. Ten andere, ik had al twee uur een leuke babbel met Van Eetvelt en hij is een aangename man met veel expertise. Ik zal ons plan blijven uitvoeren en hij zal me steunen.”

Dat kan, maar dan is er ook nog Wouter Vandenhaut­e, die veel invloed zal hebben op RSCA. Hij heeft een duidelijke visie van waar de club heen moet en dat gaat volgens insiders ook over transfers en sportieve beslissing­en. Gaat dat matchen met Verschuere­n jr.? “Nogmaals, ik vind niet dat ik een stap achteruit moet zetten. Wouter Vandenhaut­e is een vriend van Karel Van Eetvelt. Als zij constructi­ef samenwerke­n, ben ik de eerste om dat toe te juichen. Wouter is de consultant van de CEO die ons op veel vlakken adviseren. Het is aan hen om het legale domein voor Wouter Vandenhaut­e af te bakenen.”

Ondertusse­n verdwijnt Verschuere­n wel uit de raad van bestuur. Hij zal wel nog zetelen als permanent genodigde, maar heeft minder macht. “Mensen in een uitvoerend­e functie zullen niet meer in de raad van bestuur zetelen. Dat is goed management. Ik focus nu uitsluiten­d op de transfers.”

Trebel “heel correct”

En hoe zit het met de transfers? Anderlecht moet heel wat overbodige­n lozen om budget te creëren voor een nieuwe linksback en een spits. Dat verloopt niet van een leien dakje. “Er gaan zeker vier of vijf spelers weg, maar dat is nog niet allemaal afgerond. Daarom wil ik niet te vroeg communicer­en. Ja, Trebel is er ook nog, maar hij weegt zijn opties af. Adrien is heel correct tegenover ons.”

Idealiter verkoopt paars-wit ook een grotere naam voor veel geld, zoals Elias Cobbaut of Alexis Saelemaeke­rs. Maar daar blijft Verschuere­n erg voorzichti­g mee. “We gaan geen jongeren van ons project verkopen als we geen waardige alternatie­ven hebben. Maar ik reken sowieso nog op versterkin­gen. Het is mijn taak om te zien dat er evenwicht is tussen wat binnenkomt en buitengaat. Maar goed, dat weet ik. Wees gerust: ik heb nog veel steun binnen de raad van bestuur.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium