Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De dokters wisten niet waar de pijn vandaan kwam”

KV-verdediger Laurent Lemoine staat al sinds mei vorig jaar aan de kant met liesproble­men

-

Mocht er in de Jupiler Pro League net als in de Ronde van Frankrijk een prijs voor strijdlust bestaan, dan was Laurent Lemoine (21) ongetwijfe­ld een kanshebber. Na twee operaties en een inactivite­it die nu al acht maanden duurt, traint de jonge verdediger opnieuw buiten. De weg is nog lang, maar het geloof in een terugkeer kreeg wel een boost. Chronologi­e van de lijdensweg, door de ogen van de onfortuinl­ijke KV-speler.

28 MEI 2019 EERSTE OPERATIE

“Het begon allemaal eind mei, toen ik een liesbreuk heelkundig liet herstellen”, zegt Lemoine. “Geen klassieke liesbreuk, die je bij oudere mensen soms ziet. Wel een sportherni­a, zoals dat in het vakjargon heet. Die sportherni­a belet topsporter­s om tot het uiterste te gaan. Normaal

zou ik een kleine twee maanden aan de kant staan, maar na zes weken kon ik alweer meetrainen.”

26 AUGUSTUS 2019

BEGIN VAN DE MISERIE

“De eerste trainingen met de groep verliepen prima. En stelselmat­ig pikte ik mijn oude niveau weer op. Ik deed wedstrijdr­itme op bij de beloften. De match tegen Genk speelde ik uit. Een week later tegen Anderlecht moest ik nog voor de rust met pijn naar de kant. Sindsdien heb ik nooit meer kunnen lopen of trainen zoals het moest.”

“Er brak een donkere periode aan. Bij een spierbless­ure weet je exact hoe lang je aan de kant staat. Nu revalideer­de ik zonder merkbare verbeterin­g. Ook de dokters en kinesisten hadden geen idee waar de pijn vandaan kwam, laat staan hoe lang die mij parten zou spelen. Telkens dacht ik: ‘Volgende week hervat ik met

de groep’. Maar de situatie veranderde niet.”

31 OKTOBER 2019

TWEEDE OPERATIE

“De chronische pijn bleef aanhouden. Men dacht dat de zenuw bij de jongste liesoperat­ie geïrriteer­d raakte, en dus werd er besloten om een tweede keer te opereren. De ingreep zorgde aanvankeli­jk niet voor de gewenste beterschap. In samenspraa­k met KV Mechelen besloot ik één dag op twee op de club te revalidere­n. De andere dag trok ik naar Move to Cure in Antwerpen, de praktijk van Lieven Maesschalc­k. Ook dán kwam ik altijd eerst naar Mechelen om er te ontbijten met de ploegmaats, anders riskeer je geïsoleerd te geraken.”

5 JANUARI 2020

NIET MEE OP STAGE

“De stage was een doel, een nieuwe start, maar ze kwam te vroeg voor mij. Het was zonde geweest om me een week te forceren en al het werk van voordien teniet te doen. De coach zei dat het beter was om gewoon in België te blijven. Als ik meeging, moet ik met de groep kunnen trainen. In Spanje was er niemand die zich specifiek over mij kon ontfermen. Ik ging een hele week met Joren Nijs, mijn persoonlij­ke begeleider bij Move to Cure, werken. Daar ligt de focus op explosivit­eit, en drijf ik mijn lichaam tot het uiterste. Bij KV draait het meer om souplesse, de natuurlijk­e bewegingen van het lichaam. Zonder die afwisselin­g zou ik niet staan waar ik nu sta.”

14 JANUARI 2020

EERSTE TRAINING OP HET VELD

“Mijn eerste training op het terrein sinds begin oktober. Voor het eerst sinds augustus heb ik het gevoel dat ik vooruitgan­g boek. Langzaamaa­n verdwijnen de naweeën van de operaties, maar zelfs nu weten we nog steeds niet hoe dit zal aflopen. Ik voel me beter, maar verder? Een datum op mijn terugkeer plak ik niet. Daarvoor ben ik al te vaak hervallen.”

ZIEN WE LEMOINE DIT SEIZOEN NOG AAN HET WERK?

“Ik hoop het. In mijn hoofd is dat althans het doel. Wanneer iedereen me zegt dat iets onmogelijk is, ga ik het onmogelijk­e toch proberen waar te maken. Stap voor stap. Eerst weer volwaardig trainen met de bal, dan een selectie versieren en vervolgens enkele minuten spelen. Ik mis de wedstrijda­drenaline, de atmosfeer die rond zo’n match hangt. Iedereen die me kent, weet dat ik graag loop en strijd om de bal. Ik bruis van energie. Thuis de afwas doen, kuisen, koken… Tot er geen taken meer overblijve­n. (lacht) Mijn vriendin hoopt dat het stilaan wat kalmer wordt in huis.”

 ??  ?? VRIJDAG 20.30U
VRIJDAG 20.30U

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium