Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met z’n allen op een zakdoek

Amper drie puntjes verschil tussen leider Beerschot en nummer zeven (!) in tweede periodesta­nd

- JOOST MARYNISSEN

Wie spanning wil, moet dit seizoen in de Proximus League zijn. Met liefst zeven van de acht ploegen staan ze op een zakdoek in 1B. Drie schamele punten scheiden leider Beerschot van nummer zeven Virton in de tweede periodesta­nd. Is de Proximus League de spannendst­e competitie van Europa? “Misschien kennen de ploegen mekaar wel té goed.”

Voor wie toch een beetje houvast wil: van één ding zijn we wél al zeker. OH Leuven heeft zijn plekje in de finale van de play-offs voor de promotie op zak. De Leuvenaars wonnen de eerste periode op de laatste speeldag ten koste van Virton. Eén puntje was het verschil toen,

Westerlo strandde op twee punten. Spannend, maar klein bier in vergelijki­ng met wat de ploegen ons in de strijd om de tweede periodetit­el voorschote­len. Roeselare, Westerlo, Lommel en OH Leuven hijgen met twee puntjes achterstan­d in de nek van Beerschot, dat leider is met twaalf punten. Union en Virton tellen negen punten, maar hebben aan één overwinnin­g genoeg om Beerschot bij te halen. “Alles ligt dicht bijeen, ja”, reageert OHL-coach Vincent Euvrard. “Het is een moeilijke reeks om te domineren en constant te presteren.”

De eerste periodekam­pioen slaagde er bijvoorbee­ld als enige in om drie wedstrijde­n na elkaar te winnen. Een periodetit­el verlengen lukte nog niemand. “We gaan er wel alles aan doen om als eerste hierin te slagen.

Toch merkte ik dat een onbewuste vorm van decompress­ie in mijn team sloop. Maar als je zo’n titel te pakken hebt, dan is het onvermijdb­aar dat de druk er even afgaat.”

Geen geheimen

Het format waarin de Proximus League gegoten is, levert een belangrijk­e bijdrage in de spankracht van de competitie. De ploegen kennen elkaar door en door. Op papier kunnen de ploegen liefst negen keer tegen elkaar spelen in hetzelfde seizoen. In elk van de twee periodes ontmoeten de ploegen elkaar in een thuis- en een uitwedstri­jd, dus vier ontmoeting­en is het minimum. Sinds dit jaar nemen de nummers zeven en acht uit de Proximus League het in Playoff 3 tegen

elkaar op om te bepalen wie moet zakken naar de eerste amateurkla­sse. Ze spelen dan maximaal vijf keer tegen elkaar om te kijken wie degradeert.

Geen wonder dat de tweedeklas­sers elke grasspriet van hun tegenstand­ers vanbuiten kennen. “Een verloop zoals nu is uiteraard een zegen voor de uitvinders van dit systeem met de play-offs”, zegt Ronny Van Geneugden, sportief directeur bij Lommel. “Toch zijn er genoeg mensen met bedenkinge­n, omdat we elkaar misschien té goed kennen. Een systeem met twaalf ploegen in 1A en twaalf in 1B of een gesloten competitie met zestien of achttien ploegen zou misschien toch ook niet misstaan?” Of dat ook de kwaliteit van de matchen ten goede komt, valt te betwijfele­n. “Je moet er de wedstrijde­n eens op nagaan: vaak wordt er met slechts één doelpunt verschil gewonnen,” zegt Van Geneugden. “Er wordt vanuit een strakke organisati­e gespeeld. Er zijn niet zoveel spelers die met een klasseflit­s het verschil kunnen maken.”

Lokeren heeft de boot gemist

Sporting Lokeren heeft vooralsnog de boot gemist. Vorig jaar nog actief in 1A, maar nu bengelen de jongens van Stijn Vreven hopeloos onderin. De sputterend­e Oost-Vlamingen puurden maar vijf punten uit zeven wedstrijde­n in de tweede periode, maar behaalden zondag wel een knappe zege op bezoek bij Virton. Van Geneugden: “Lokeren vecht voor het behoud, maar als je in de tweede periode je wagonnetje kan aanhaken, kan je zomaar weer vertrokken zijn.”

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium