Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Clijsters moet vooral van zichzelf winnen

- HANS JACOBS

Wat moeten we daar nu van denken? Opendeurda­g ten huize Kim Clijsters, met een eerste openbare trainingss­essie sinds ze in september 2019 haar tweede comeback aankondigd­e. En wat zegt Carl Maes, de man die haar zowel als tiener als tijdens de comebacks begeleidde? Dat ze geen grandslamt­oernooi meer zal winnen. En wat zegt Clijsters zelf? Dat ze eens goed moet lachen als mensen zeggen dat ze weer grand slams zal winnen en in de top tien van de wereld zal staan.

Dat heet de druk afhouden – en in het geval van Maes kan ook een vorm van motivatie meespelen, want hij weet goed dat als je tegen Kim zegt dat ze iets niet kan, ze er alles aan zal doen om het wél te kunnen. Maar het is ook realisme. Want Clijsters zegt erbij dat ze gewoon nog niet weet waar ze staat, omdat ze nog geen enkele officiële wedstrijd speelde – toch nog iets anders dan een setje sparren. Maar wees maar zeker dat Clijsters wil schitteren, zowel op hardcourt, gravel als op gras.

Voor ze dat openlijk kan uitspreken, moeten er nog vraagteken­s weggewerkt. Ze heeft nog altijd balgevoel, leest het spel goed, heeft tonnen ervaring... Maar pas na enkele toernooien zal duidelijk worden hoe haar lichaam het houdt. Als ze grandslamt­oernooien wil winnen, zal ze zeven wedstrijde­n in een kleine twee weken moeten spelen – dat is de echte test voor Kim 3.0: hoe haar lichaam zal recuperere­n en of ze niet geblesseer­d raakt. Als test vooraf moet ze eerst nog in topvorm raken zonder overbelast te raken. Eerlijk, Clijsters stond gisteren tijdens de training al scherper dan tijdens haar aankondigi­ng, maar is nog een eind verwijderd van haar fysieke topvorm. Ook hier: het heeft geen zin om te snel te willen gaan, want een blessure door overbelast­ing loert nu eenmaal om de hoek.

Wat schreven we toen ze haar comeback aankondigd­e? Ook al heeft Clijsters drie kindjes, is ze 36 jaar bij haar tweede comeback, straks wordt ze gewoon weer wereldtop. Vooraleer Clijsters nu hard begint te lachen: wat schreven we erbij? Het enige wat haar kan afremmen, zijn blessures, die haar zowel in haar eerste als in haar tweede carrière parten speelden. Meer dan ooit moet Kim Clijsters nu vooral van zichzelf winnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium