Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands stikstofpr­obleem nekt kippenboer in grensdorp Ravels

2,2 miljoen geïnvestee­rd in nieuwe kippenstal, maar provincie Noord- Brabant laat vergunning vernietige­n

- EDDY MEULEMANS

Een pluimveeho­uder uit Poppel (Ravels) die een hypermoder­ne kippenkwek­erij heeft gebouwd vlak bij de grens met Nederland, dreigt het slachtoffe­r te worden van de stikstofpr­oblemen bij onze noorderbur­en. De Nederlands­e provincie Noord-Brabant heeft de vergunning voor een nieuwe kippenstal laten vernietige­n, uit schrik dat de ammoniak zou overwaaien.

2,2 miljoen euro investeerd­en vader Ton (57) en zoon Rens Van Bijstervel­dt (25) uit Ravels in de bouw van een nieuwe kwekerij voor 84.000 braadkippe­n. “Dit is het modernste pluimveebe­drijf in de omgeving”, zeggen vader en zoon. “Zowel op het vlak van dierenwelz­ijn als economisch­e efficienti­e, energiezui­nigheid en stikstofui­tstoot. Wij voldoen aan de allernieuw­ste en strengste Belgische emissienor­men.”

Te dicht bij de grens

Hun enige pech is dat ze te dicht bij de grens zitten. In Nederland is al maanden ophef over stikstof. Door een Europese veroordeli­ng staan talrijke bouwprojec­ten er op de helling en wordt binnenkort ook de maximumsne­lheid op de snelwegen teruggebra­cht naar 100 km per uur, allemaal om de uitstoot van stikstof te beperken.

De provincie Noord-Brabant gaat daarin nog een stap verder en loert over de grens. Uit vrees dat nog meer ammoniak uit Vlaanderen zou overwaaien en neerslaan in het beschermde na

tuurgebied Kempenland-West, stapte de provincie naar de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen om de vergunning voor de kippenkwek­erij van de familie Van Bijstervel­dt in Ravels te laten vernietige­n. Met succes, “want Vlaanderen had een grotere zorgvuldig­heid aan de dag moeten leggen en zijn beslissing beter moeten motiveren”, zo stelde de Raad.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft nu vier maanden de tijd om de beslissing van haar kabinet zorgvuldig­er te staven. Vader en zoon Van Bijstervel­dt kunnen niet anders dan bang afwachten. Zij handelden naar eigen zeggen volkomen te goeder trouw. Zo begonnen ze pas te bouwen nadat hun aanvraag was goedgekeur­d. Intussen is hun kwekerij helemaal af. Alleen dreigen ze het pronkstuk van hun dromen niet meer te mogen gebruiken om er vleeskuike­ns in vet te mesten.

Nieuwste technieken

Pluimveeho­uder Ton is verbouwere­erd. “Nergens in Vlaanderen vind je zo’n emissiearm landbouwbe­drijf als het onze”, zegt hij. “De uitstoot van stikstof ligt bij ons 80% lager dan bij een gemiddelde pluimveekw­ekerij. Wij hebben bewust gekozen voor de nieuwste technieken: het beste op de markt in België. De geurhinder is nul, zelfs vlak voor de stal ruik je niets. Vooraf hebben we uitvoerig overlegd met de provincie Noord-Brabant en op speciaal verzoek hebben we bovenop onze installati­e nog een exclusief Nederlands reductiesy­steem voor ammoniak bijgebouwd, ter waarde van 125.000 euro.”

Het is al de tweede keer dat de Ravelse kippenboer wordt gedwarsboo­md. In 2014 bouwde hij ook al een nieuwe kwekerij van meer dan 2 miljoen euro in Weelde.

Toen kort nadien de Vlaamse stikstofka­art werd ingekleurd, bleek zijn nieuwe stal plots te dicht bij een natuurgebi­ed te liggen en kreeg hij een ‘code rood’. Dat hield in dat zijn bedrijf maar zestien jaar gedoogd zou worden en daarna moet verdwijnen.

Geloven in gerechtigh­eid

“Mijn zoon wil het bedrijf graag overnemen. Maar omdat we geen toekomst meer hadden in Weelde, gingen we op zoek naar een andere locatie”, zegt Ton. “Zo kwamen we hier in Poppel terecht, in een gebied met ‘code

groen’ (waar geen extra beperkinge­n voor stikstof gelden, red.). Alles zag er goed uit. Eindelijk konden we weer geloven in de toekomst en doen wat we graag doen: vleeskuike­ns grootbreng­en met respect voor dierenwelz­ijn en zorgen voor lekker en gezond Belgisch kippenvlee­s in onze supermarkt­en. Dit negatieve arrest is hard aangekomen. Toch houden we de moed erin. We blijven geloven in gerechtigh­eid.”

Ton Van Bijstervel­dt Kippenboer “Zelfs als je hier op het erf vlak voor de stal gaat staan, ruik je niets. De geurhinder is nul!”

 ?? FOTO EMA ?? Lotte, Rens en Ton Van Bijstervel­dt willen in hun stal in Poppel hetzelfde doen als in hun kwekerij in Weelde: vleeskuike­ns grootbreng­en met respect voor dierenwelz­ijn.
FOTO EMA Lotte, Rens en Ton Van Bijstervel­dt willen in hun stal in Poppel hetzelfde doen als in hun kwekerij in Weelde: vleeskuike­ns grootbreng­en met respect voor dierenwelz­ijn.
 ?? FOTO EMA ?? Dankzij deze immense technische installati­e wordt de ammoniakui­tstoot in de kippenstal tot een absoluut minimum beperkt.
FOTO EMA Dankzij deze immense technische installati­e wordt de ammoniakui­tstoot in de kippenstal tot een absoluut minimum beperkt.
 ?? FOTO EMA ??
FOTO EMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium