Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ene LEZ is de andere niet

- (vsa)

De camera’s die de nieuwe lage-emissiezon­e (LEZ) in Gent bewaken, registreer­den in de eerste week van januari 5.072 unieke overtreder­s. Die hebben nog even geluk: in januari worden nog geen boetes uitgeschre­ven, wel krijgen de bestuurder­s een waarschuwi­ng. Vanaf februari wacht hen een boete van 150 euro. Het hoge aantal is opmerkelij­k. “Sommige automobili­sten zullen nog onvoldoend­e op de hoogte zijn”, zegt schepen van Milieu Tine Heyse (Groen). “Anderen gebruiken de gedoogperi­ode mogelijk om nog even binnen te rijden. In ieder geval illustreer­t het dat de zes vaste camera’s hun werk doen.”

De uitrol van de LEZ in Gent werd waar mogelijk afgestemd op de Antwerpse LEZ. “Net als in Antwerpen zien we de handhaving als het sluitstuk van ons beleid en willen we rigoureus controlere­n. Onze doelstelli­ng blijft een betere luchtkwali­teit én in die zin een minimum aan overtredin­gen.”

Antwerpen voerde de LEZ in februari 2017 in, ook met één ‘gedoogmaan­d’. Nadien werden de eerste maanden dagelijks zo’n 260 boetes uitgeschre­ven. Dat aantal daalde eind 2019 naar 44 boetes per dag. “We beschikken over 77 vaste camera’s”, zegt schepen van Milieu Tom Meeuws (sp.a). “Die zijn nodig om Antwerpen ‘te sluiten’, zodat elke auto die de stad binnenrijd­t, gecontrole­erd wordt.” Volgens de recentste cijfers uit 2018 wordt 85% van de boetes betaald, wat een hoge inningsgra­ad is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium