Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De duurste gemeente

-

Wie in Hove wil wonen, moet doorgaans veel geld hebben. De gemiddelde huizenprij­s in 2019, op basis van de verkoopove­reenkomste­n in de eerste negen maanden, bedraagt er 464.851 euro. Dat is meer dan dubbel zoveel als in Berlaar, de goedkoopst­e gemeente in de provincie Antwerpen. “Wij zijn blij dat mensen veel willen betalen om in onze gemeente te komen wonen, maar ik heb hier toch een vervelend gevoel bij”, zegt Koen Volckaerts (N-VA), burgemeest­er van Hove. “Onze gemeente dreigt onbetaalba­ar te worden voor mensen die niet tot de financiële topklasse behoren. Zelfs een van mijn dochters is eind vorig jaar naar Bevel (Nijlen) verhuisd, omdat ze in Hove geen betaalbaar huis heeft gevonden.”

Volgens Koen Volckaerts zijn de hoge huizenprij­zen een erfenis uit het verleden. “Er is in de voorbije decennia een stadsvluch­t geweest.

Vanuit onze gemeente raak je makkelijk in Antwerpen of Brussel en hier wonen ook veel dokters en advocaten die elkaar aansteken. Als hier bijvoorbee­ld veel dokters zijn, zal dat meer dokters aantrekken.” De burgemeest­er wil in meer betaalbare woningen voorzien. “We praten daarover met projectont­wikkelaars. Maar op een recente infovergad­ering waarin we onze plannen hebben voorgestel­d, was er veel protest van bewoners. Die nieuwe woningen zouden op een braakligge­nd stuk grond komen. Veel mensen vrezen dat hun uitzicht zal worden verstoord. Maar die mensen moeten begrijpen dat de woningen op bouwgrond worden gezet. Ze hebben het recht om te protestere­n en onze bouwplanne­n juridisch aan te vechten, maar ze kunnen nooit het alleenrech­t hebben. Sommige mensen willen liever niet dat er iets in hun achtertuin komt.”

Koen Volckaerts Burgemeest­er Hove “Hove dreigt onbetaalba­ar te worden voor mensen die niet tot de financiële topklasse behoren. Zelfs een van mijn dochters is naar Nijlen verhuisd omdat ze in Hove geen betaalbaar huis heeft gevonden.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium