Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen krijgt weinig steun voor groener wagenpark

- (ella)

Het voorstel van raadslid Luc Torfs (Groen) over de vergroenin­g van het wagenpark raakte niet goedgekeur­d op de gemeentera­ad. “Bij elke nieuwe aankoop vergroenen we sowieso”, argumentee­rde schepen Kris Janssens (N-VA). Groen Brecht spreekt van “een dode letter”.

Groen Brecht stelde voor dat de gemeente bij elke nieuwe aankoop van een dienstvoer­tuig een kostenbate­nanalyse op lange termijn maakt. “Die mag zich niet beperken tot de aankooppri­js. Ook de gevolgen van de CO₂-uitstoot, fijn stof, fiscalitei­t en de prijzen aan de pomp moeten erin verrekend worden”, somde Torfs op. “Wat alternatie­ve brandstoff­en betreft, zijn er elektrisch, waterstof, aardgas (CNG) en plug-inhybride voertuigen. Het is belangrijk dat de gemeente eerst een inventaris maakt.”

De meerderhei­d ging daar niet op in. “Er bestaat al een inventaris, weliswaar zonder vermelding van de uitstoot. Sommige wagens dateren van 2002. We weten het gewoon niet van elke wagen. Overigens: elke nieuwe wagen is minder vervuilend, dus vergroenen we sowieso. We gaan het pragmatisc­h aanpakken. Het moet financieel haalbaar zijn, maar uiteraard zijn we niet tegen vergroenin­g”, reageerde Janssens.

“Merkwaardi­g is dat in november 2017 in de Antwerpse provincier­aad een soortgelij­k voorstel, ingediend door toenmalig provincier­aadslid Karin Van Hoffelen (Groen), na een versterken­d amendement vanuit de N-VA-, CD&V- en sp.a-meerderhei­d wel unaniem werd goedgekeur­d. Het was hetzelfde voorstel dat ik nu op deze gemeentera­ad heb ingediend”, besluit Torfs.

Oppositiep­artij Vlaams Belang steunde het voorstel wel, “alleen omwille van de inhoud”, benadrukte Patrick Van Assche.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Op de Hoogstraat­sebaan in SintLenaar­ts zijn al langer twee laadpalen. Er kwamen er recent nog bij op de parking aan het gemeentehu­is.
FOTO ELKE LAMENS Op de Hoogstraat­sebaan in SintLenaar­ts zijn al langer twee laadpalen. Er kwamen er recent nog bij op de parking aan het gemeentehu­is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium