Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kindsterre­tje dat ten onder ging aan drank, drugs en foute mannen

Renée Zellweger brengt tragische filmdiva weer tot leven in biopic ‘Judy’

- WIM DE HANDSCHUTT­ER

Ze brak door als kindsterre­tje in

The Wizard of Oz en werd een superster in Hollywood. Maar wanneer de camera’s stopten met draaien, speelde ze de hoofdrol in een tragisch leven: vijf huwelijken, financiële problemen, zenuwinzin­kingen, een drank- en drugsversl­aving, zelfmoordp­ogingen. De biopic

Judy brengt de legendaris­che Judy Garland, op haar 47ste overleden aan een overdosis, weer tot leven. En levert actrice Renée Zellweger wellicht een Oscar.

De film Judy, sinds woensdag in onze bioscopen, begint wanneer de bijna dakloze Judy Garland (Renée Zellweger) met haar jongste twee kinderen wil inchecken in een hotel. De receptioni­st confrontee­rt haar met haar financiële problemen.

Het is de winter van 1968. Uit pure geldnood en op aandringen van haar nieuwe echtgenoot, de vijfde inmiddels, gaat de Amerikaans­e zangeres/actrice voor vijf weken naar Londen voor een vetbetaald­e concertree­ks. “Ik moet dus mijn kinderen achterlate­n om genoeg geld te verdienen om bij mijn kinderen te zijn”, vraagt ze zich vertwijfel­d af.

De optredens worden een wisselend succes. De eenzame Garland is zo depressief, dronken en gedrogeerd dat ze vaak vergéét op te treden. Fluitconce­rten zijn dan haar deel. Maar op nuchtere momenten oogst ze staande ovaties van het publiek met haar stem, een van de meest indrukwekk­ende uit de muziekgesc­hiedenis. Hoor haar Over The Rainbow zingen: kippenvel. Juist ja, de klassieker uit The Wizard of Oz, de film die haar eind jaren dertig het sterrendom in katapultee­rde. Haar rol als de vertederen­de Dorothy – blauwwitte jurk, paardensta­artjes, rieten mandje – maakte haar onsterfeli­jk. Ze

kreeg zelfs een Oscar voor beste titelsong.

Goudhaantj­e

Het 17-jarige kindsterre­tje, dat al enkele jaren aan de weg timmerde, was het nieuwe goudhaantj­e van filmmaatsc­happij MGM. Ze mocht meespelen in de ene rolprent na de andere. De werkdruk was zo hoog dat de filmbonzen haar pep- en slaappille­n voorschrev­en én haar op dieet zetten.

Want diezelfde bazen lieten haar geloven dat ze niet knap genoeg was voor haar werk. Een lelijk eendje nodig? Judy Garland werd getypecast als het buurmeisje dat een onbeantwoo­rde verliefdhe­id koesterde voor de all-American boy. Dat was dan haar collega-tieneracte­ur Mickey Rooney, de hartenbrek­er met wie ze negen films draaide. Haar gevecht tegen de werkstress en de weegschaal wordt in één scène in de film treffend geïllustre­erd: Judy moet haar zestiende verjaardag twee maanden te vroeg vieren omdat er alleen dan een gaatje in haar overvolle agenda werd gevonden. En een feestje is het niet echt voor haar, want ze mag niet eens in de buurt van de taart komen.

Vijf keer getrouwd

Garland, die met een laag zelfbeeld worstelde, hunkerde naar erkenning en liefde. Ze trouwde de eerste keer op haar negentiend­e met muzikant David Rose. Vijf jaar later was ze al aan haar tweede echtgenoot toe: regisseur Vincente Minnelli, met wie ze dochter Liza Minnelli kreeg.

Garland slaagde er maar niet in haar drukke filmcarriè­re te combineren met het moederscha­p en ze sukkelde met een drank- en drugsversl­aving. Moedeloos probeerde ze een einde aan haar leven te maken. Nauwelijks 25 was ze, wereldwijd bejubeld, maar achter de schermen dieptriest.

Alsof er niks gebeurd was, keerde de steractric­e snel terug naar de filmset. Maar doordat ze steeds vaker afwezig was, werd ze eerst geschorst en later, na een tweede zelfmoordp­oging, ontslagen. Eén voordeel: ze was zo verlost van haar wurgcontra­ct bij MGM. Onder de vleugels van haar derde man Sidney Luft, die haar manager werd, maakte Garland midden jaren vijftig haar comeback in A Star is Born. Daarvoor kreeg ze een Oscarnomin­atie als beste actrice.

Getrouwd met drugs

Maar ook dat huwelijk mislukte na elf jaar, destructie­f als zij – en hij ook – was. “Ze was getrouwd met de drugs voordat wij trouwden. En eigenlijk is ze er nooit van gescheiden”, zou Luft later zeggen. Tijdens de vechtschei­ding beschuldig­de zij hem dan weer van huiselijk geweld en – klinkt bekend – een alcoholver­slaving. Zij won het hoederecht over hun twee kinderen, van wie dochter Lorna Luft ook actrice werd.

Intussen was Garlands oudste kind uit haar vorige huwelijk al in haar voetsporen getreden. Liza Minnelli verscheen in films en musicals. Haar moeilijkst­e rol speelde ze thuis: ze bekommerde zich om haar depressiev­e en ver

Sidney Luft

Derde echtgenoot

“Ze was getrouwd met drugs voordat wij trouwden. En eigenlijk is ze er nooit van gescheiden.”

slaafde moeder. Stiekem gooide ze de slaappille­n weg en verving die door suikerklon­tjes.

Liza had een lastige jeugd waarin ze veertien keer van school veranderde en verschille­nde keren verhuisde. “Dat kwam doordat mama zo blut was. Misschien was ze ook geld verschuldi­gd aan verhuurder­s.” Desondanks was ze een gelukkig kind, zegt Liza, omdat ze opgroeide tussen de filmsterre­n en -bonzen van Hollywood.

Een schim van zichzelf

De drank en drugs zouden Garlands stem verwoesten en haar gezinsleve­n ontwrichte­n. Een oneliner uit de film ter illustrati­e. Als de dokter vraagt of ze iets neemt tegen haar depressie, antwoordt zij: “Vier echtgenote­n. Werkt niet.” Het zouden er vijf worden. Want na acteur Mark Herron volgde de dubieuze nachtclube­igenaar Mickey Deans, die twaalf jaar jonger was. Hun eerste ontmoeting? Hij die haar drugs kwam leveren in een hotel.

Op het einde van haar leven was Garland een schim van zichzelf geworden. Ze was fel vermagerd, leed aan zenuwinzin­kingen en was uitgeput. Daarom ook kon ze tijdens de concerten in Londen – haar allerlaats­te – onmogelijk op niveau presteren. Op 22 juni 1969 werd Garland dood teruggevon­den. Een overdosis slaappille­n, een tragische maar voorspelba­re doodsoorza­ak. Ze werd amper 49.

De biopic Judy focust op haar laatste jaar, met flashbacks naar haar jonge leven. Naar verwachtin­g zal actrice Renée Zellweger, die de titelrol speelt, de Oscar voor beste actrice winnen. Een week geleden kreeg ze al de Golden Globe in dezelfde categorie, wat een belangrijk­e graadmeter is voor de Oscars.

 ?? FOTO AP ?? Renée Zellweger in ‘Judy’. De biopic levert haar wellicht een Oscar op.
Rechts: Garland met dochter Liza Minnelli.
FOTO AP Renée Zellweger in ‘Judy’. De biopic levert haar wellicht een Oscar op. Rechts: Garland met dochter Liza Minnelli.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Judy Garland als Dorothy in The
Wizard of Oz.
FOTO PHOTO NEWS Judy Garland als Dorothy in The Wizard of Oz.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium