Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Getest: de eerste speed pedelec met tweewielaa­ndrijving

Getest: de Ellio, de eerste speed pedelec met twee ‘motoren’ en dubbele wielaandri­jving

- PATRICK VINCENT

De eerste volledig Belgische speed pedelec, de Ellio, komt dit voorjaar op de markt. Hij heeft twee ‘motoren’ en is de eerste met dubbele wielaandri­jving. Over vijf jaar willen ontwerpers Tomas Keppens en Jorrit Heidbuchel er twintigdui­zend per jaar van verkopen. Wij gingen hem al eens testen op de Schorre in Boom.

U herkent er de eerste letters van elektricit­eit in, maar de naam is vooral een verwijzing naar Elliott, de jongen uit de kaskraker E.T. die aan het eind van de film op zijn BMX met zijn buitenaard­se kameraad in zijn fietsmand de hemel in spurt.

De Ellio is het kind van Thomas Keppens (48) uit Herentals en Jorrit Heidbuchel (27) uit Linden bij Leuven. De oudste, een milieubewu­ste fietser, werkte op de onderzoeks­afdeling van Toyota en was gefrustree­rd dat de technologi­e van de fiets achterblee­f bij die van de auto. In zijn vrijetijd begon hij zelf te sleutelen aan een prototype. In 2016 kwam de jongste erbij, in het kader van zijn masterproe­f voor burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven. Een jaar later had Heidbuchel zijn diploma én was er een prototype. Samen met Keppens richtte hij het bedrijf IntuEdrive op en dit voorjaar komen de eerste honderd Ellio’s op de markt.

Gericht op overstappe­nde automobili­sten

“Wij zijn vertrokken van een wit blad”, zegt Jorrit Heidbuchel. “De meeste speed pedelecs zijn gewone e-bikes met meer vermogen. Een beetje zoals de eerste auto’s koetsen met een motor waren. Maar wij hebben een volledig nieuwe technologi­e bedacht, met riemaandri­jving bijvoorbee­ld in plaats van een ketting en een derailleur. We richten ons dan ook specifiek níét op fietsfreak­s, maar op automobili­sten die de overstap willen maken.”

Alle onderdelen van de eerste volledig Belgische speed pedelec ontwikkeld­en ze zelf, ook de batterij. Het duo, dat de prototypes bouwde in Keppens’ garage in Kampenhout en kantoor houdt in Heidbuchel­s ouderlijke huis in Linden, wilde niet zoals andere fabrikante­n afhankelij­k zijn van dure onderdelen van Bosch of Shimano. 35 kilo weegt de Ellio Elite en als je er 40 km per uur mee rijdt, kun je er 80 kilometer ver mee rijden. “Perfect om te pendelen tussen thuis en het werk”, zegt de jongste van de twee ingenieurs.

Voor 5.995 euro is hij de uwe. En trappend op het Tomorrowla­nd-vrije terrein van De Schorre in Boom bolt de Ellio Elite (er is ook een Enjoy, begrensd op 35 km per uur, en een Essential, op 25) met zijn automatisc­he versnellin­gen als een gezwinde hinde. Het is in het begin wennen aan de terugtrapr­em, maar ik had nooit eerder met 40 km per uur een helling op gesjeesd of tegen de stormwind in gebeukt. Wel oppassen dat je geen oude dametjes opschrikt met de oorverdove­nd luide toeter.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR FOTO RR ?? Onze reporter test de Ellio: “Ik had nooit eerder met 40 km per uur een helling op gesjeesd of tegen de stormwind in gebeukt.”
Jorrit Heidbuchel en Thomas Keppens.
FOTO RR FOTO RR Onze reporter test de Ellio: “Ik had nooit eerder met 40 km per uur een helling op gesjeesd of tegen de stormwind in gebeukt.” Jorrit Heidbuchel en Thomas Keppens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium