Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topcollect­ie van Antwerpse verzamelaa­r gaat naar Letterenhu­is

Antwerpse bankier verkoopt unieke stukken van Paul Van Ostaijen en Felix Timmermans

- www.letterenhu­is.be FRANK HEIRMAN

Feest in het Antwerpse Letterenhu­is. In één klap krijgt het Museum en Archief voor de Vlaamse Letterkund­e een schat aan handschrif­ten van Paul Van Ostaijen, Felix Timmermans en Hugo Claus erbij. De stukken zijn afkomstig van de Antwerpse bankier DirkEmma Baestaens, die zijn fabelachti­ge privéverza­meling Vlaamse literatuur verkoopt.

In de wereld van bibliofiel­en heeft de collectie van Dirk-Emma Baestaens een mythische faam. De financieel expert erfde de boekenlief­de van zijn vader, die zijn leven verdeelde tussen een drukke advocatenp­raktijk en de jacht op unieke boeken en handschrif­ten. Vader Baestaens had een voorliefde voor Gezelle en Streuvels, maar wist via Gaston Burssens al belangrijk materiaal van Van Ostaijen te verwerven. Dirk-Emma Baestaens beet zich vast in zijn lievelings­dichter Van Ostaijen en breidde de collectie uit met alle belangrijk­e naoorlogse schrijvers.

Daarnaast legde hij verzamelin­gen aan van middeleeuw­se Antwerpse incunabele­n, eerste drukken van Balzac, werk van Gerrit Achterberg en een groeiend overzicht experiment­ele literatuur van na 1960. Alles kreeg een plaats in een fraaie bibliothee­kzaal, die met de jaren overvol geraakte. “En dan groeit het besef dat je niet alles kunt doen”, zegt Dirk-Emma Baestaens. In december 2018 besliste hij om een nieuwe bestemming te zoeken voor zijn overzicht Vlaamse handschrif­ten van 1820 tot 1970. “Ik vond dat mijn vader en ik gedaan hadden wat we konden. Het is een mooi afgerond geheel. De oudste stukken zijn aan onderhoud toe dat niet meer door één persoon kan worden verricht. Ik wilde als verzamelaa­r meer naar de toekomst werken met moderne en meer grafische literatuur.”

Als fonds bewaard Even speelde Baestaens met het

idee om stukken afzonderli­jk te verkopen via veilingen en antiquaria­ten, maar al snel kwam het Letterenhu­is in beeld. “Het was geïnteress­eerd om het geheel te bewaren in een fonds Baestaens. Als referentie naar mijn vader vond ik dat een mooi gebaar. We kwamen gemakkelij­k tot een juiste overeenkom­st.”

Schrik voor het zwarte gat of lege bibliothee­kkasten dreigt niet onmiddelli­jk voor de geboren collection­eur. “Ik blijf verzamelen”, verzekert Baestaens. “Op Brafa heb ik zopas weer een topstuk kunnen kopen. Geen Streuvels of Gezelle meer, dat hoofdstuk is afgesloten. Ook geen Van Ostaijen. Gelukkig koester ik van hem nog wel al zijn dichtbunde­ls en foto’s met opdrachten. Die zitten niet in het fonds. Ze blijven bij de hand in mijn bibliothee­k.”

Nog meer boekenstad

“De collectie Baestaens mochten we niet laten voorbijgaa­n”, vindt Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Antwerpen is niet alleen de stad van diamant en mode, maar ook van letteren en boeken. Zo’n kans om onze reputatie op dat gebied te verstevige­n, krijgen we maar eens per mensenleve­n. Die collectie moesten we gewoon verwerven.”

Het Letterenhu­is kreeg daarvoor niet alleen steun van de stad Antwerpen, maar ook van de Vlaamse overheid. Over het aankoopbed­rag werden geen details gelost, maar volgens specialist­en ligt dat behoorlijk lager dan wanneer de stukken in de handel zouden zijn gekomen.

“Zonder twijfel hebben we de belangrijk­ste collectie Vlaamse literatuur van de negentiend­e en twintigste eeuw in privébezit verworven”, oordeelt Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhu­is. “De belangrijk­ste auteurs zitten erin, met allemaal bijzondere stukken. Dirk-Emma Baestaens heeft verstandig verzameld met alleen relevante stukken die een coherent verhaal vertellen. Ze vormen een gedroomde aanvulling op ons bezit.”

Tentoonste­lling

Nu al staat vast dat het Letterenhu­is met de eigen schatten van Van Ostaijen en de aanwinsten van Baestaens in 2021 een tentoonste­lling gaat maken over Bezette Stad, de grensverle­ggende poëziebund­el die dan net een eeuw oud is. In het fonds Baestaens zitten drukproeve­n van de bundel, maar ook de brieven die illustrato­r Oscar Jespers naar Paul van Ostaijen en zijn verloofden Emmeke in Berlijn stuurde, met de eerste schetsen van de revolution­aire lay-out van het boek.

Niet alleen tentoonste­llingsmake­rs, ook literatuur­onderzoeke­rs kunnen aan de slag. Zo bevat het fonds Baestaens een eerste voorstudie van De Vlasschaar­d van Streuvels en vier verschille­nde stadia van zijn boek Land en leven

in Vlaanderen. Door handschrif­t, typoscript, verbeterde drukproef en definitiev­e uitgaven naast elkaar te leggen, ontstaat er inzicht in het literaire creatiepro­ces.

Donderdag werd de deelcollec­tie Van Ostaijen overgedrag­en aan het Letterenhu­is, in juni verhuist de rest. Het fonds Baestaens wordt digitaal ontsloten en referentie­stukken komen in de vaste opstelling.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Links: “Het gaat om de belangrijk­ste collectie Vlaamse literatuur van de negentiend­e en twintigste eeuw in privébezit”, zegt Nele Hendrickx. Rechts: DirkEmma Baestaens in zijn bibliothee­k.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Links: “Het gaat om de belangrijk­ste collectie Vlaamse literatuur van de negentiend­e en twintigste eeuw in privébezit”, zegt Nele Hendrickx. Rechts: DirkEmma Baestaens in zijn bibliothee­k.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium