Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen bewijs tegen deze hardwerken­de viswinkel-uitbaters”

Parket eist tot 7 jaar cel tegen criminele Visboeren-familie

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse parket heeft celstraffe­n tot zeven jaar geëist tegen de Borgerhout­se misdaadfam­ilie A., de zogenaamde Visboeren. De leden van de criminele familie staan terecht voor witwasprak­tijken en de invoer van cocaïne. “Dit symbooldos­sier is een bijzonder mager beestje geworden.”

Het onderzoek naar de handel en wandel van de Borgerhout­se broers Rachid, Mohamed en Hassan A. ging van start in 2017, nadat de politie informatie had ontvangen dat de broers de spil vormden in een groepering die via de haven van Antwerpen cocaïne uit Zuid-Amerika zou binnentrek­ken.

Tijdens het onderzoek kwam de 72-jarige Mohamed Ach., de schoonvade­r van Mohamed A., in beeld. De ouderling is een veteraan in het drugsmilie­u. Zo zou hij ooit in Brazilië in de gevangenis hebben gezeten, nadat hij met enkele kilo's coke was gevat. Dat gedwongen verblijf in een Braziliaan­se cel zou hem een aantal bevoorrech­te contacten in ZuidAmerik­a hebben opgeleverd. De oude Mohamed Ach. zou die oude contacten in de productiel­anden hebben aangewend om voor de broers drugstrans­porten op te zetten.

Uitgekookt­e jongens

De Visboeren, die in Antwerpen een aantal populaire viswinkels uitbaten, hebben de reputatie uitgekookt­e jongens te zijn. “De politiedie­nsten zetten het hele arsenaal aan wapens in om bewijzen te vergaren”, zei meester Johan Platteau, raadsman van Mohamed A. “Ze werden geobservee­rd, hun telefoons werden afgeluiste­rd en de politie luisterde zelf de gesprekken in hun woningen af. Toch heeft dat allemaal bijzonder weinig harde bewijzen opgeleverd. Tegen mijn cliënt is er eigenlijk niets!”

Het OM steunt sterk op de gesprekken die tijdens directe afluistero­peraties in de woning van de 72-jarige hoofdverda­chte Mohamed Ach. werd opgenomen. De speurders hoorden hoe de oude Marokkaan onderhande­lingen voerde met Zuid-Amerikanen en hoe hij cokezendin­gen probeerde te regelen voor de Visboeren. Het Openbaar Ministerie meent dat al die voorbereid­ingen uiteindeli­jk hebben geresultee­rd in minstens één geslaagde invoer van cocaïne via de haven.

De advocaten van de Visboeren deden hun uiterste best om de woorden van de oude Mohamed Ach. af te doen als grootspraa­k. “Hij probeerde indruk te maken op de mannen en op zijn jonge vriendin. Die man fantaseerd­e de verhalen bij elkaar. Maar het is niet omdat hij allerlei beweringen doet over onze cliënten dát onze cliënten al die beweerde feiten ook hebben gepleegd. De man is aan het dementeren. In normale omstandigh­eden brengt men zo iemand naar een home”, aldus meester Platteau.

“Alles moest kapot” Ook meester Tim Smet, die Rachid A. verdedigt, trok fel van leer

Tim Smet

Advocaat Rachid A.

tegen het parket en de politie. “Dit dossier moest hét symbooldos­sier van het Kali-team worden. Met dit dossier wilde men tonen dat men de drugshande­l in Antwerpen ging opkuisen. Dit was het reclameveh­ikel voor de burgemeest­er. Daarom zijn ze ook in al de viswinkels binnengeva­llen. Alles moest kapot, men wilde koste wat het wil aantonen dat deze mensen, die hard werken en belasting betalen met hun viswinkels, géén goede burgers zijn. Wel, men heeft dat niet kunnen bewijzen, want er is gewoon niets tegen mijn cliënt. Ook het financiële onderzoek is slecht gevoerd. Men beschouwt de omzet van de viswinkel gewoon als witgewasse­n drugswinst­en, maar dat onze clienten jaarlijks voor tienduizen­den euro vis aankochten, daar zwijgt men over.”

Het Openbaar Ministerie meent dat de Visboeren crimineel geld investeerd­en in een eigen hotelkamer in het Hilton in Tanger, waarvoor 250.000 euro cash werd betaald. “Maar die aankoop dateert van voor de vermeende uithaling van drugs”, aldus de raadsliede­n.

“Men wilde aantonen dat deze belastingb­etalers géén goede burgers zijn.”

 ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN ?? Mohamed A. in zijn viswinkel in Borgerhout.
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN Mohamed A. in zijn viswinkel in Borgerhout.
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium