Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Honderden extra coronadode­n omdat China “anders telt”

- (sgg, cm)

In één dag zijn er in de Chinese provincie Hubei zo’n 14.840 besmetting­en met corona of covid-19 en 242 doden bij gekomen. Die grote toename komt vooral omdat de Chinezen plots anders tellen. En volgens viroloog Marc Van Ranst is er nog steeds sprake van onderschat­ting.

Het nieuws van de duizenden extra besmetting­en en honderden extra doden kwam onverwacht. De teller in China staat in totaal nu op bijna zestigduiz­end besmetting­en en 1.355 doden. Maar de verklaring voor de plotse stijging is simpel: de overheid zou er anders zijn beginnen tellen.

Voordien was iemand officieel positief na een vaststaand­e test, maar nu kijken artsen vooral naar symptomen, zoals longontste­king. “Zijn die er, dan behoor je al tot de besmette gevallen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Erg nauwkeurig is dat niet. Ik ben er niet 100% gerust in. Er wordt minder specifiek getest en het risico bestaat dat ook gevallen geteld worden die niet besmet zijn.”

Tests tekort China zou anders tellen om sneller te kunnen behandelen, zonder telkens een halve dag op resultaten

te moeten wachten. Maar er is ook sprake van een tekort aan tests.

Zijn collega Marc Van Ranst wijst erop dat het aantal gevallen wellicht fors hoger ligt. “Cijfers tonen het aantal patiënten dat is opgenomen in de ziekenhuiz­en in Hubei”, zegt hij. “Alleen de ‘ergste’ gevallen vinden er een bed. In werkelijkh­eid zijn er veel meer besmetting­en bij mensen met minder symptomen.”

Intussen blijft het virus zich verspreide­n, zeker in Azië. Zo werd in Vietnam een dorp van tienduizen­d

inwoners in quarantain­e geplaatst. En in Japan stierf een eerste patiënt met het virus. Pieken en dalen

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt evenwel: “De curve die corona volgt, is zoals met SARS in 2003 met pieken en dalen. Toen was er eind maart, na twee maanden gezapige stijgingen, plots ook weer een uitschiete­r. In vergelijki­ng met SARS is er nu wel een grotere groep mensen die mild ziek zijn, waardoor het virus nu breder verspreid is.”

 ?? FOTO BELGA ?? Viroloog Marc Van Ranst.
FOTO BELGA Viroloog Marc Van Ranst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium