Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veroordeel­de pedofiel blijft jongens contactere­n: 5 jaar effectief

- (tdk)

De Mechelse correction­ele rechtbank heeft een 21-jarige man uit Lippelo (Puurs-SintAmands) veroordeel­d tot vijf jaar effectief. De man had in 2018 al eens een voorwaarde­lijke straf opgelopen voor zedenfeite­n met minderjari­ge jongens. Ondanks die veroordeli­ng bleef de man gewoon verder doen en trachtte hij contact te leggen met andere kinderen om af te spreken.

David L. was vooral actief op het chatplatfo­rm van Fortnite en gaf zich daar uit als een tienerjong­en. Hij zocht er contact met kinderen van amper 10 jaar oud en probeerde met hen een afspraakje te versieren. Maar ook via de Speelplein­werking, waar hij lange tijd actief in was geweest, zocht hij contacten.

Eén keer slaagde L. erin om een kind te overtuigen zich te laten masseren door hem. Van die gelegenhei­d maakte hij gebruikt om onder de boxershort van de jonge tiener te gaan en diens achterwerk te strelen en masseren.

De politie startte na die feiten opnieuw met een onderzoek en las de gsm van L. uit. Zo kwamen de speurders te weten dat de kerel zeven jongens had benaderd. Hij vroeg aan hen om te gaan zwemmen of om mee te gaan naar de bioscoop. Aan andere kinderen vroeg hij om een naaktfoto te mailen. Ook stuurde hij een foto van zijn geslachtsd­eel naar de slachtoffe­rs. “En de gesprekken die in de chatgroep werden gevoerd waren ook overduidel­ijk seksueel getint. Uit de gesprekken bleek dat hij bij hun afspraakje­s seksuele handelinge­n wilde stellen zoals mekaar masturbere­n”, zei de openbare aanklager.

Bij een doorzoekin­g van de cel van David L. werden ook notities gevonden waarin te lezen stond hoe hij jongens in de toekomst kon misbruiken en dat hij zelfs plannen had om hen te drogeren. L. zelf zei dat hij die scenario’s schreef om de problemen van zich af te gooien en dat het niet om plannen ging om effectief uit te voeren. Iets waar de rechtbank niets van geloofde.

Behandelin­g heeft weinig zin

L. werd donderdag veroordeel­d tot vijf jaar effectieve opsluiting. Voorzitter Jessica Bourlet benadrukte in haar vonnis dat er overminste­ns wogen werd om de straf deels met uitstel op te leggen zodat de man zich zou kunnen laten behandelen voor zijn seksuele problemati­ek. “Maar voor ons is het duidelijk dat er bij meneer L. te weinig motivatie is om zich te laten behandelen. Dan heeft een voorwaarde­lijke straf ook geen nut”, klonk het.

Naast zijn celstraf werd de man ook voor een periode van tien jaar ontzet uit zijn burgerrech­ten. Of hij in beroep gaat tegen het vonnis, is nog niet duidelijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium